CJO: NS en burgemeesters moeten optreden tegen betogingen op stations

NS
Pixabay

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en burgemeesters moeten gaan optreden tegen de anti-Israëlische demonstraties op stations. Het wordt tijd dat de NS zijn eigen huisregels eens handhaaft. Dat vindt het Centraal Joods Overleg (CJO), dat spreekt van intimidatie en broedplaatsen van haat op de stations waar wordt gedemonstreerd. Op dinsdag en donderdag staat de demonstraties gepland in de hal van Schiphol Plaza, een plek waar dagelijks tienduizenden reizigers uit binnen- en buitenland zijn.

Stations bezet

In de hallen van de grote stations wordt sinds een week gedemonstreerd door anti-Israëldemonstranten. Met sit-ins en andere manifestaties willen ze hun mening kenbaar maken. De stations zijn echter semi-openbaar gebied en eigendom van NS, dat niet optreedt tegen de demonstraties, evenals burgemeesters. Antisemitische leuzen worden gescandeerd en er wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël en genocide op de Joodse bewoners van dit land, aldus het CJO.

Abou Eenarm

Ook wordt er geld ingezameld voor Hamas, volgens de EU en Nederland een terreurorganisatie. Er is tevens gescandeerd om de vrijlating van Amin Abou Rashed, alias Abou Eenarm, de fondsenwerver voor Hamas die momenteel in een Nederlandse cel zit. Verder is er een afbeelding getoond van Adolf Hitler. ‘De oproep tot intifada is een oproep om burgers te doden. From the river to sea betekent niets minder dan dat er voor Joden geen plaats meer zal kunnen zijn op het grondgebied van de internationaal erkende staat Israël’.

NS-personeel

Het CJO is door meerdere mensen benaderd die zich geïntimideerd hebben gevoeld door deze demonstraties. Ook personeelsleden van NS hebben de Joodse koepelorganisatie hierover met verontrusting benaderd. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “Het kan niet zo zijn dat dergelijke praktijken schijnbaar klakkeloos kunnen plaatsvinden op station Schiphol dinsdag en donderdag op tal van andere stations.”

Plaza bezet?

Het is de bedoeling dat de anti-Israëldemonstranten zich dinsdag en donderdag nestelen in de grote hal van Schiphol Plaza, vlak boven de perrons van station Schiphol. “Zal dan Schiphol Plaza, de entreehal tot ons land, het toneel worden van massale antisemitische protesten zoals we ze kennen uit de straten in het Midden-Oosten? Is dit de boodschap die we bezoekers van ons land willen presenteren?” vraagt Hertzberger zich af. Hij wil actie van NS en de burgemeesters van desbetreffende gemeenten.

Huisregels handhaven

De huisregels van de NS bepalen dat voor evenementen er toestemming nodig en dat het verboden is om de orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang te verstoren, aldus het CJO. De spoorwegen weigeren hun eigen huisregels te handhaven. De intimidatie die uitgaat van dergelijke bijeenkomsten baart het CJO grote zorgen. Het parapluorganisatie wil dat ‘de NS en burgemeesters hun gezag aanwenden om bij voorbaat op te treden tegen dergelijke demonstraties en als die zich toch voordoen dan direct en daadkrachtig in te grijpen’.

Nageaapt

Sinds een aantal dagen demonstreren honderden tot duizenden anti-Israëlische demonstranten op grote stations in Nederland, zoals Amsterdam CS en Utrecht Centraal. Ze hebben het nageaapt van hun collega’s in Groot-Brittannië, die ook grote stations in Londen en daarbuiten bezetten met sit-ins en andere acties. In Liverpool Street station in de Britse hoofdstad waren er duizenden verzameld. Ze blokkeerden de hal en liepen bezoekers er amper langs. Ook in New York werd Grand Central Station door anti-Israëldemonstranten bezet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CJO: NS en burgemeesters moeten optreden tegen betogingen op stations