Antisemitisch en anti-Israëlgeluid bij klimaatmars

Greta Thunberg op Klimaatmars (X)

Nadat de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) vorige maand aankondigde nu ook tegen Israël te zijn, bleek zondag dat meer kopstukken in de klimaatbeweging daarin meegaan. Onder andere de Zweedse activiste Gretha Thunberg grossierde in Amsterdam in anti-Israëlgeluid. Het gebeurde op de grote demonstratie voor het klimaat in Amsterdam, die 70.000 tot 85.000 mensen trok. Tijdens de mars door de stad werden anti-Israëlische en antisemitische leuzen geroepen.

Palestijnse vlaggen

De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid door de hoofdstad verliep rustig en eindigde op het Museumplein, waar vanaf een podium verschillende sprekers aan het woord kwamen. Tijdens de optocht waren er al mensen die ‘Free, free Palestine!’ en ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ riepen. Ook doken er her en der Palestijnse vlaggen op en was er een aparte groep anti-Israëlactivisten. Maar op het Museumplein ging het volgens observanten, media en deelnemers pas echt mis.

Boegeroep

De sfeer sloeg om toen Sahar Shirzad, een schrijfster van Afghaanse komaf, met een Palestijnse sjaal op de bühne verscheen. Haar toespraak ging niet over het klimaat, maar over de Palestijnse zaak. Naast haar stond een Arabische vrouw. Er klonk boegeroep en gejoel van klimaatdemonstranten die daar tegen waren, want het conflict tussen Israël en de Palestijnen is nou juist niet waarvoor ze naar Amsterdam gekomen waren. Anderzijds scandeerden anderen weer ‘Free, free Palestine!’ en ‘From the river to the sea’. De sfeer werd grimmig.

Thunberg stelt teleur

De situatie werd pas echt onguur toen Gretha Thunberg het podium opklom. Voor haar waren de meeste mensen gekomen. De wereldberoemde Zweedse klimaatactiviste zei: “No climate justice on occupied land,” en gaf de microfoon meteen door aan Shirzad, die lukraak doorging met haar anti-Israëlretoriek. Hierna ging Thunberg verder met haar rede over de oorlog in Gaza. Vervolgens pakte een man op de bühne de microfoon af en zei hij hier ‘niet voor een politieke bijeenkomst gekomen te zijn’.

Macrooy

Het publiek werd onrustig en de Zweedse publiekstrekker opriep tot kalmte. Tussendoor was er entertainment van Jeangu Macrooy, de Surinaams-Nederlandse zanger die in 2022 ergens onderaan op het Eurovisie Songfestival is geëindigd. Tot verbazing van velen in het publiek ging het weer over de Palestijnen en niet over hun zorgen dat de aarde kapot gaat aan de klimaatopwarming. Sommigen wurmden zich uit de meute en anderen gingen teleurgesteld naar huis.

Lijsttrekkers

Macrooy was overigens niet de enige bekende Nederlander die op de demonstratie aanwezig was. Onder meer actrices Carice van Houten en Anniek Pheifer, alsmede ex-zwemster Femke Heemskek, actrice Hanna van Vliet, zangeres Merol, televisiemaker Lize Korpershoek, zangeres Ricky Koole, schrijfster Simone van der Vlugt en zangeres Lakshmi liepen mee. Middenin de campagnetijd vielen er ook nog lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen te bespeuren: Rob Jetten (D66), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Esther Ouwehand (PvdD).

Categorie:

Home » Nieuws » Antisemitisch en anti-Israëlgeluid bij klimaatmars