Netanyahu: ‘Israël vecht door, desnoods alleen’

Netanyahu persco 11 nov. 23 (GPO)

Niets kan Israël van zijn doel afbrengen om Hamas te vernietigen. Er is geen alternatief, zei premier Benjamin Netanyahu zaterdag. Israël gaat door op de ingeslagen weg, desnoods zonder steun van de (westerse) wereld. “Onze oorlog is jullie oorlog.” Netanyahu hekelde de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, en zei dat Israël klaar is voor een oorlog tegen Hezbollah indien nodig. Verder wil Israël niet dat de Palestijnse Autoriteit het na de oorlog in Gaza voor het zeggen krijgt.

Niet laten hergroeperen

Tijdens een persconferentie verwierpen de drie leden van het oorlogskabinet van Israël de internationale kritiek over het aantal burgerslachtoffers in Gaza. Netanyahu en de ministers Yoav Gallant en Benny Gantz verzochten Amerika en de internationale gemeenschap om achter Israël te gaan staan, aangezien de overwinning van Israël op Hamas ook ‘de overwinning voor de hele vrije wereld zal zijn’. Hij stelde dat de eis voor een staakt-het-vuren ervoor kan zorgen dat de Hamas-terroristen weer kunnen hergroeperen, zoals ze na alle eerdere wapenstilstanden hebben gedaan.

Macron

De Franse president Macron zei vrijdag dat er ‘geen rechtvaardiging’ bestaat voor Israëls vermeende bombardementen op ‘deze baby’s, deze dames, deze oude mensen’. Ook herhaalde hij zijn oproep tot een staakt-het-vuren in Gaza. Netanyahu is enigszins verbaasd over die uitspraken. Hij merkte op dat er ‘in sommige landen mensen zijn die de leiders onder druk zetten om aan te dringen op een staakt-het-vuren’, verwijzend naar Macron en andere Europese leiders. “Geef niet toe aan die druk. Onze oorlog is jullie oorlog. Israël moet winnen voor zichzelf en voor de wereld.”

Ernstige fout

“Hij [Macron, red.] heeft een ernstige fout gemaakt, zowel feitelijk als moreel. Het is Hamas die de evacuatie van burgers verhindert, niet Israël. Israël zegt juist dat ze moeten vertrekken,” benadrukte Netanyahu, waarna hij uitlegde dat Hamas, en dus niet Israël, heeft geschoten op de humanitaire corridor die is opgezet voor de evacuatie van de inwoners van Noord-Gaza, en dat Hamas de burgers als menselijk schild gebruikt. “Het is niet Israël dat zich in ziekenhuizen, op scholen, in UNRWA- en VN-faciliteiten vestigt: dat is Hamas. Daarom is niet Israël maar Hamas verantwoordelijk voor de civiele schade.”

Desnoods alleen

Netanyahu: “En ik zeg tegen de president van Frankrijk en onze andere vrienden: het [terrorisme van Hamas en anderen, red.] zal jullie ook bereiken. Er mag geen immuniteit worden gegeven aan terroristen die een dubbele oorlogsmisdaad plegen. We doen er werkelijk alles aan om de schade voor burgers en niet-strijders tot een minimum te beperken, maar we zullen Hamas niet de toestemming geven om onze burgers te vermoorden zonder een reactie te geven. We kunnen het ook zonder jullie morele prediking doen.” Israël zal doorgaan tot het bittere eind, desnoods alleen.

‘Geen PA in Gaza’

Het Israëlische leger (IDF) zal zo lang als nodig in de Gazastrook blijven om te voorkomen dat er nieuwe terreuraanvallen kunnen ontstaan. “Hamas zal worden gedemilitariseerd,” aldus Netanyahu. Ook wil Israël niet dat de Palestijnse Autoriteit het in de strook voor het zeggen krijgt na het wegjagen van Hamas. “Het gebied het kan niet worden geregeerd door een civiele autoriteit die haar kinderen leert Israël te haten, Israëli’s te doden en de staat Israël te verenietigen. Een autoriteit die de families van moordenaars betaalt op basis van het aantal Israëli’s dat ze hebben vermoord, een autoriteit waarvan de leider het verschrikkelijke bloedbad van 7 oktober dertig dagen later nog steeds niet heeft veroordeeld.”

Nasrallah gewaarschuwd

Ook waarschuwde Netanyahu de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Israël heeft zijn legeronderdelen in het noorden paraat mocht Hezbollah overgaan tot een oorlog. “We zijn klaar om terug te slaan. Een oorlog van Hezbollah tegen Israël zal grote consequenties hebben en zal Libanon voorgoed veranderen,” aldus Netanyahu. Hij zei er niet hij dat in zo’n scenario de Verenigde Staten dan ook in actie komt. Er liggen twee grote Amerikaanse marineschepen en een atoomonderzeeër in de oostelijke Middellandse Zee. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is gewaarschuwd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu: ‘Israël vecht door, desnoods alleen’