In Parijs betogen 180.000 mensen tegen antisemitisme

Mars tegen antisemitisme in Parijs (YouTube)

In Parijs hebben zeker 180.000 mensen gedemonstreerd tegen antisemitisme. De manifestatie was een initiatief van de voorzitters van het Franse parlement. Er deden zowel Joden als niet-Joden aan mee. Onder meer ex-presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande liepen mee. De linkse politicus Jean-Luc Mélenchon was de opvallende afwezige. Ook in andere Franse steden kwamen mensen op de been.

Le Pen

De betoging tegen antisemitisme was georganiseerd omdat de Jodenhaat en het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk sinds de terreuraanval van Hamas van 7 oktober de pan uit stijgt. De mars liep van het Esplanade des Invalides naar het gebouw van de Franse senaat. Vooraan liepen naast de oud-presidenten verschillende leiders uit de Franse politiek, onder wie de rechts-radicale Marine Le Pen. Haar vader Jean-Marie Le Pen deed aan antisemitisme; het was een van de redenen waarom zij met hem brak.

Geen Mélenchon

Opvallende afwezige was Jean-Luc Mélenchon, de leider van de socialistisch-democratische partij La France Insoumise (LFI). Hij is pro-Palestijns en nam naar eigen zeggen niet deel omdat Marine Le Pen wel meeliep. Bij de verkiezingen van vorig jaar was Mélenchon de held van links-Frankrijk. President Emmanuel Macron sprak zijn steun uit voor de demonstratie, maar deed er niet aan mee. Er was premier premier Élisabeth Borne aanwezig. Macron ligt overhoop met Israël door uitspraken van hemzelf.

Andere steden

Ook in andere grote steden in Frankrijk werd tegen de opkomst van het antisemitisme gedemonstreerd. Onder meer in Lyon, Nice en Straatsburg waren duizenden mensen op de been. De leus van de manifestaties was: ‘Voor de Republiek, tegen het antisemitisme’. In Frankrijk wonen zo’n 500.000 Joden. Het land kent de grootste Joodse gemeenschap van Europa. Momenteel denken mensen in België na over een soortgelijke massademonstratie tegen antisemitisme. In Nederland zijn hier nog geen geluiden over te horen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » In Parijs betogen 180.000 mensen tegen antisemitisme