‘Extinction Rebellion nu ook anti-Israël-beweging’

Demo Extinction Rebellion in de UvA (wiki)

De radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) is nu ook tegen Israël en manifesteert zich sinds kort als dusdanig. Dat meldt De Telegraaf in een bericht. Het blokkeren van de A12 is voorbij en vanaf nu zijn er vooral acties tegen Israël. Onder meer de Palestijnse vlag werd op de Euromast geprojecteerd. Volgens de krant is het de vraag of de hele beweging in Nederland de nieuwe koers onderschrijft.

‘Hamas genoeg veroordeeld’

XR is niet alleen een milieuclubje, zegt een van de demonstranten tegen de krant. Een verslaggever was aanwezig bij een protest van circa twintig activisten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar zij het opnamen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Woordvoerster Otis: “Met gijzelingen en burgerdoden zijn we het ook niet eens. Maar Hamas wordt al genoeg veroordeeld, terwijl Israël al 75 jaar een apartheidsstaat is. En de wereld zegt er niks van. Ook Rutte niet.”

Zelfstandig

Alle groepen binnen XR mogen zelfstandig eigen acties organiseren, zegt Otis. Maar gezien de gevoeligheid, is over deze demonstratie vooraf wel onderling contact geweest. Ze beklemtoont dat XR zich volgens de statuten wereldwijd verzet tegen elk onrecht. “Wij zijn niet alleen een milieuclubje. Als aanhangers die op de A12 stonden het daarmee oneens zijn, moeten ze maar een andere beweging zoeken.”

Euromast

Sinds kort protesteert XR niet meer op de A12 omdat hun eisen voorlopig zouden zijn ingewilligd door de autoriteiten. Vorige week projecteerden de activisten plots een Palestijnse vlag op de Euromast in Rotterdam. Daar was niet iedereen het binnen de protestclub eens. De discussie gaat over de vraag of XR een protestbeweging is voor het aanhangig maken van klimaatverandering of voor allerlei zaken. De projectie kwam van de groep Justice Now, die zich schaart onder XR.

Politie aan het werk

Bij het Internationaal Strafhof werden zo’n vijftien van de twintig demonstranten opgepakt en meegenomen naar het bureau. Dat gebeurde op verdenking van huisvredebreuk: de protesteerders waren het VN-gebouw binnengedrongen. Er waren 25 agenten met acht politiebusjes aanwezig om het groepje in te rekenen. Otis schrijft een scriptie over ‘de onderdrukking van Papoea’s’ en heeft daardoor een flexibele agenda. Zij werd niet gearresteerd omdat ze buiten bleef.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Extinction Rebellion nu ook anti-Israël-beweging’