Verdoner: sneller optreden tegen online Jodenhaat

CNIsrael

Er moet eerder en harder worden ingegrepen tegen online antisemitisme. Dat zegt de nationale antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner. Volgens hem moeten toezichthouders er per direct streng op toezien dat online platforms zoals Instagram en X zich aan de wet houden en online antisemitisme aanpakken.

Onvoldoende

Verdoner spreekt in een persbericht de Autoriteit Persoonsgegevens en Autoriteit Consument en Markt aan. Zij zijn toezichthouders voor sociale mediabedrijven als Meta en X. Sinds augustus moeten grote online platforms voldoen aan de Europese Digital Services Act (DSA). Volgens deze EU-wetgeving moeten sociale mediaplatforms haatberichten van hun platforms verwijderen. De NCAB stelt vast dat dit nog onvoldoende gebeurt. 

De pan uit

De eerder genoemde organen moeten hierop toezien, maar bij hen ziet Verdoner ook nog weinig tot geen actie. Nederland werkt namelijk nog aan de implementatie van de DSA en daardoor zijn er nog steeds geen boetes opgelegd. Sinds het uitbreken van de oorlog in Israël, op 7 oktober, zien Verdoner en zijn team dat het aantal online haatberichten tegen Joden de pan uitstijgt. “Toezichthouders hebben nu al de bevoegdheid om toezicht te houden op de uitvoering van de DSA door de grote socialemediaplatforms,” zegt hij.

Opruiend

Verdoner stelt vast dat mensen worden vergiftigd met opruiende online berichten tegen Joden. “We moeten keihard optreden als er grenzen worden overschreden. Online antisemitisme mag niet straffeloos aan ons voorbijgaan. In de eerste plaats voor de daders, daar moeten we het strafrecht ten volste voor inzetten. Maar we hebben hiervoor ook Europese wetgeving, die de platforms aanspreekt. Ook daar moet iedereen zich aan houden.”

Toezicht nodig

Verdoner: “Hoe heftiger de content, hoe vaker het gedeeld wordt, hoe langer mensen op het platform blijven, hoe meer advertenties ze zien, hoe meer socialemediabedrijven verdienen: dat is hun verdienmodel. Deze bedrijven zullen daarom niet snel uit zichzelf nepnieuws en haat verwijderen. Ze nemen de maatschappelijke polarisatie die berichten op hun platform veroorzaakt kennelijk voor lief. Stevig toezicht is daarom essentieel.”

Verwensingen

In het persbericht staat een korte opsomming van wat de coördinator zoal aan verwensingen op sociale media tegenkomt: ‘Alle Joden zijn kanker’, ‘Lang leve Hamas’, ‘Het kunnen er niet genoeg zijn’, ‘Hitler heeft je zusje Anne Frank geneukt, daarom ben je zo boos’, ‘Hier is waar Hitler ons voor waarschuwde. Jammer dat hij zijn werk niet heeft afgemaakt’, ‘De Nazi’s hadden beter hun beste moeten doen’, ‘4 en 5 mei ga ik voortaan slingers ophangen’, ‘Houd je moslim-bek’, ‘Eindelijk oorlog tussen de moslims en de rest van de wereld’.

Categorie:

Home » Nieuws » Verdoner: sneller optreden tegen online Jodenhaat