CIDI doet aangifte tegen Instagram-account CestMocro 

Screenshot CestMocro (Instagram, CIDI)

Het Marokkaans-Nederlandse Instagram-account CestMocro heeft een aangifte aan zijn broek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Op het account viert het antisemitisme hoogtij. De aangifte is gericht tegen de eigenaar en een aantal volgers. Ook heeft het CIDI aan het kabinet gevraagd stelling te nemen ‘tegen deze vorm van ophitsing jegens de Joodse gemeenschap’.

Offline halen

Het Openbaar Ministerie (OM) is gevraagd de eigenaar van CestMocro te vervolgen voor bedreiging, groepsbelediging en intimidatie. Hetzelfde geldt voor reageerders. “Ook vragen we het OM te onderzoeken of het account CestMocro offline kan worden gehaald,” zegt CIDI-directeur Naomi Mestrum. “De content op dit account is evident in strijd met de openbare orde, omdat het de nationale veiligheid bedreigt in het algemeen en die van de Joodse gemeenschap in het bijzonder, en aanzet tot haat en geweld.”

‘Elke kk Jood’

CestMocro staat bol van antisemitisme, aldus het CIDI. Een greep daaruit: ‘Hier is waar Hitler voor waarschuwde. Jammer dat hij zijn werk niet heeft afgemaakt’, ‘Hamas hamas alle joden aan de gas’, ‘Hitler moest jullie volledig uitroeien, hij wist toen al wat voor zionisten jullie waren en zijn’, ‘De nazi’s hadden beter hun werk moeten doen’, of ‘Elke kk jood, ook uit Nederland, moet aangepakt worden’. Het is slechts een kleine selectie.

Schokkend

“Deze uitingen gaan alle grenzen over en zijn diep beledigend voor de Joodse gemeenschap in ons land. Ze zijn schokkend, verwerpelijk en zetten aan tot haat en geweld tegen Joden. Geen enkele emotie over de oorlog tussen Israël en Hamas rechtvaardigt deze huiveringwekkende uitingen,” zegt Mestrum. CestMocro heeft één miljoen volgers, overwegend jongeren. Een tweede Instagram-account van dezelfde eigenaar, CestMocroTV, heeft bijna 400.000 volgers.

Grote zorgen

Het CIDI heeft tegen het demissionaire kabinet gezegd ‘we ons enorme zorgen maken over de uitingen die op het platform worden gedaan en de gevolgen die dat heeft voor de Joodse gemeenschap’. Leden van het kabinet moeten zich wat het CIDI betreft uitspreken. “Als Joodse gemeenschap moeten we het gevoel hebben beschermd te worden door onze overheid. Bovendien kan het uitzonderen en beledigen van een bevolkingsgroep niet anders worden opgevat dan als een belediging van alle Nederlanders die een fatsoenlijke rechtsstaat voorstaan.”

‘Nooit aangezet tot Jodenhaat’

De leiding van CestMocro wuift de beschuldigingen van antisemitisme in een Instagram-post weg, aldus NRC. Sinds 7 oktober heeft het account zich ‘op eigen wijze’ geuit over de oorlog tussen Israël en Hamas. ‘We hebben het al vaker gezegd, maar nogmaals: Joden zijn niet verantwoordelijk voor de daden van de Israëlische regering. Wij hebben nooit aangezet tot Jodenhaat en dat zullen wij ook nooit doen’, staat te lezen in de post. De eigenaar heeft het vooral over ‘de onschuldige burgers die nu al ruim twee weken lang worden vermoord in Gaza’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » CIDI doet aangifte tegen Instagram-account CestMocro