Eli Cohen: ‘Hamas, dat zijn de nieuwe nazi’s’

Eli Cohen, VN-Veiligheidsraad (YouTube)

Met zijn optreden in de VN-Veiligheidsraad heeft minister Eli Cohen van Buitenlandse Zaken van Israël indruk gemaakt. De politicus was emotioneel, boos en verdrietig, maar zijn boodschap was duidelijk: Hamas, dat zijn de nieuwe nazi’s en Israël zal er alles aan doen om de terreurorganisatie te vernietigen. Verder vallen uitspraken van VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres niet goed bij Israël, dat wil dat hij vertrekt.

Guterres nuanceert

Bij en in de Gazastrook wordt momenteel een oorlog uitgevochten, maar ook in de diplomatieke wereld wordt een strijd gestreden. Israël is boos op Guterres, nadat die leek te suggereren dat de aanzet voor de terreuraanval van Hamas op Israël, op 7 oktober, door ‘de voortdurende controle van de Joodse staat op de Palestijnse gebieden’ komt. De Israëlische ambassadeur bij de VN eiste zijn aftreden en Cohen sluit zich daarbij aan. Israël staat hierin echter alleen.

Westen is de volgende

De minister mocht spreken in de vergadering van de VN-Veiligheidsraad. “Het westen is als volgende aan de beurt. Deze oorlog is ons opgedrongen. Hoe kunnen jullie vragen om een staakt-het-vuren? De proportionele respons is de totale vernietiging van Hamas,” als Cohen. Nu is Israël getroffen, morgen is de rest van de wereld aan de beurt. “De vrije wereld moet onthouden wat er is gebeurd op 7 oktober. Deze terroristen hebben niet alleen de vernietiging van Israël in hun gedachten: hun droom is om de wereld te vernietigen.”

Geluidsfragment

Cohen hield een emotioneel betoog, waarin hij de gezichten van de vermoorde Israëlische kinderen in Zuid-Israël liet zien. Ook liet hij een geluidsfragment horen van een onderschept telefoongesprek van een van de terroristen. Die belde op 7 oktober even met zijn ouders om enthousiast te zeggen dat hij een Israëlische vrouw en haar familieleden ging vermoorden. “Wat een monster hebben deze ouders gebaard,” zei Cohen in New York. Hij hekelde ook Qatar, dat Hamas jarenlang heeft gesponsord.

Oorlog winnen

Israël is deze oorlog opgelegd, maar zal deze oorlog winnen, zei Cohen vastberaden. Hij riep iedereen die dat nog niet heeft gedaan, op om Hamas meteen tot terreurorganisatie te bestempelen. Israël vecht voor zijn voortbestaan en vecht ook voor het voortbestaan van de vrije wereld. Cohen herinnerde iedereen aan het oprichtingshandvest van de VN, waar Israël zich aan wil houden. “Wij staan sterk. We zullen ons heropbouwen. En we zullen doorgaan met het bouwen aan onze droom: ons land in het land van Zion en Jeruzalem.”

Categorie: |

Home » Nieuws » Eli Cohen: ‘Hamas, dat zijn de nieuwe nazi’s’