Lege buggies Museumplein moeten jonge ontvoerden zichtbaar maken

Empty Buggies exhibit for Israeli abducted kids, Londen (Israëlactie)

Het Museumplein zal vrijdag bezaaid zijn met lege kinderwagens. Deze buggies symboliseren de Israëlische kinderen en jongeren die op 7 oktober door terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad zijn ontvoerd naar Gaza. In de wandelwagens zijn de foto’s van deze slachtoffers te zien, met naam en leeftijd. De actie is opgezet door Israëli’s in Nederland.

Breng ze thuis!

‘Wij, Israëliërs in Nederland, zijn zeer bezorgd over hun welzijn. Het Rode Kruis heeft, ruim twee weken na de ontvoering, nog geen informatie over hen, laat staan dat ze hen konden bezoeken’, schrijven de initiatiefnemers. ‘Sommige van de kinderen, variërend in leeftijd van acht maanden tot achttien jaar, zijn zelfs helemaal alleen overgebleven. De tijd dringt. Met deze installatie willen we de aandacht van een ieder vragen om kracht bij onze eis te zetten: Breng de gegijzelde kinderen terug naar huis!’

Ontberingen

De expositie bestaat uit lege kinderbuggies waarin, in plaats van echte kinderen, foto’s van de door Hamas en Islamitische Jihad ontvoerde kinderen met hun namen en leeftijden worden geplaatst. ‘De angstwekkende ontvoering nog lang niet afgelopen. De angst en ontberingen die de gegijzelde kinderen nu ondervinden, kunnen we ons niet voorstellen. Wel weten we dat hun situatie met de dag verslechtert, zo lang ze nog gegijzeld zijn’.

Balonnen

Er zullen ook ballonnen aan de wagens worden vastgemaakt. Die symboliseren de hoop, ‘de hoop dat deze kinderen weer veilig met hun families herenigd zullen worden. Help mee om deze kinderen weer veilig terug naar huis te brengen!’ aldus de initiatiefnemers, onder wie oud-CIDI-directeur Hanna Luden. Eerder waren de buggies in Londen te zien. Na Amsterdam zullen ze naar andere steden in Nederland en daarbuiten gaan, zodat meer mensen kunnen worden geconfronteerd met de ontvoerden.

‘Empty Buggies’

‘Het in gijzeling nemen en houden van burgers, in het bijzonder van kinderen, is aangemerkt als een misdaad tegen de mensheid’, schrijven de organisatoren. ‘Deze tentoonstelling was voor het eerst in Londen te zien en nu dringen wij – bezorgde Nederlandse ouders – er op aan dat u er notitie van neemt’. De tentoonstelling ‘Empty Buggies’ exhibit for Israeli abducted kids – Museumplein Amsterdam is te zien op vrijdag van negen uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds.

Categorie:

Home » Nieuws » Lege buggies Museumplein moeten jonge ontvoerden zichtbaar maken