Klimaatbezetters UvA ook tegen Israël, roepen op tot ‘intifada’

Klimaatbezetters tegen Israël (beeld: twitter)

Tijdens de kortstondige bezetting van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door studenten die protesteerden voor het klimaat, zijn ook anti-Israëlische leuzen geroepen. Tevens werden er spandoeken opgehangen tegen Israël en werd er opgeroepen tot een intifada – opstand door Palestijnen. Zo werd het conflict tussen Israël en de Palestijnen meegenomen op een klimaatdemonstratie. Het is onduidelijk of de beweging Boycot Desinvesteren en Sancies (BDS) de klimaatbezetting probeerde te kapen.

Klimaat en intifada samen

Op dinsdag bezette een handjevol studenten van de groep University Rebellion een gebouw van de UvA om te protesteren voor het klimaat. Aan de plotselinge bestorming kwam nog op dezelfde avond een einde. Tijdens de actie waren studenten niet alleen bezig met het redden van de aarde. De universiteit en Shell moesten het ontgelden, maar Israël werd ook niet gespaard. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) werd er opgeroepen tot ‘intifada’. Op Twitter schrijft de organisatie: ‘Met andere woorden: er werd opgeroepen tot geweld en het doden van Joden’.

Arrestaties

Het woord intifada betekent ‘opstand’. Tot twee keer toe kwamen de Palestijnen in opstand tegen Israël. Bij elkaar duurden beide perioden van onrust elf jaar. Ook werden er dinsdag in het UvA-pand spandoeken opgehangen tegen Israël. Op de doeken stond te lezen: ‘Verbreek banden met Israëlische kolonisators. Free Palestine!’ en ‘Occupied’. De demonstratie was van korte duur: halverwege de avond maakte de Amsterdamse politie er een einde aan. Er werden veertien personen opgepakt en meegenomen naar het bureau, aldus de politie.

Lees ook:
Anti-Israëlische spandoeken op Erasmus Universiteit Rotterdam

Studenten van de Erasmus Universiteit hebben drie anti-Israëlische spandoeken opgehangen aan de gevel van Erasmus University College aan de Nieuwmarkt in het centrum van Rotterdam. Op de doeken wordt opgeroepen Israël te boycotten, precies zoals de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) predikt. Een van de studenten, die anoniem wenst te blijven.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Klimaatbezetters UvA ook tegen Israël, roepen op tot ‘intifada’