Anti-Israëlische spandoeken op Erasmus Universiteit Rotterdam

Twitter

Studenten van de Erasmus Universiteit hebben drie anti-Israëlische spandoeken opgehangen aan de gevel van Erasmus University College aan de Nieuwmarkt in het centrum van Rotterdam. Op de doeken wordt opgeroepen Israël te boycotten, precies zoals de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) predikt. Een van de studenten, die anoniem wenst te blijven, zegt tegen Erasmus Magazine dat de actie een samenwerking is van studenten van de Erasmus Universiteit, de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut. 

Op de spandoeken staat dat Israël moet ‘stoppen met de etnische zuivering van Palestijnen’. De student tegen het magazine: “Wat een van de spandoeken duidelijk maakt: the Palestinian struggle unite us”. De doeken zijn na enige tijd verwijderd door de beveiliging van het gebouw. Eerder op dinsdag verspreidden de activisten een verklaring waarin ze andere studenten en academici oproepen zich bij de boycot aan te sluiten. Ze vergelijken de Israëlische regering met het apartheidsregime in het Zuid-Afrika van voor 1994.

Erasmus Magazine belde met decaan Gabriele Jacobs van het Erasmus University College (EUC). Zij heeft de spandoeken laten weghalen, omdat gebouwen van de universiteit niet gebruikt mogen worden voor politieke doelstellingen en uitlatingen. “Maar ik wil me niet achter regels verschuilen. Als EUC vinden wij neutraliteit belangrijk. En dan kun je je afvragen wat neutraliteit betekent in zo’n conflict als deze, maar het belangrijkste is dat we inclusieve en open discussies kunnen voeren. Als we door deze spandoeken te laten hangen een kant kiezen, dan blokkeren we die open debatten,” verklaart Jacobs.

De decaan staat niet in contact met de studenten die de actie hebben uitgevoerd. “Ik heb buiten iedereen aangesproken, maar niemand had er mee te maken,” aldus Jacobs tegen het universiteitsblad. Ze zegt graag met de studenten in gesprek te willen. “Dit onderwerp is uiteraard al onderdeel van verschillende vakken bij EUC, dit is een heel belangrijk thema voor ons.” Vorige week vond bij de Willem de Kooning Academie een vergelijkbare actie plaats. Ook daar werden de doeken verwijderd, tot onbegrip onder de activisten. “De school moet zich schamen. Honderden kinderen en onschuldige mensen worden vermoord. Je bent medeplichtig als je je daar niet tegen uitspreekt,” aldus studente Denisse Vega de Santiago in de media.

Lees ook:
Onderzoeker NIOD tekent petitie voor boycot-actie hoger onderwijs tegen Israël
Een onderzoekster van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft de petitie van academici tegen Israël getekend. 460 Nederlandse academici roepen op tot een boycot door het Nederlandse hoger onderwijs van Israëlische academische instituten en de Israëlische overheid. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Anti-Israëlische spandoeken op Erasmus Universiteit Rotterdam