Onderzoeker NIOD tekent petitie voor boycot-actie hoger onderwijs tegen Israël

Kylie Thomas (LinkedIn)

Een onderzoekster van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft de petitie van academici tegen Israël getekend. Het gaat om de Zuid-Afrikaanse Kylie Thomas, die in het dagelijks leven onderzoek doet naar vrouwen, fotografie en verzet in en na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag werd bekend dat 460 Nederlandse academici oproepen tot een boycot door het Nederlandse hoger onderwijs van Israëlische academische instituten en de Israëlische overheid. Ze zeggen de Palestijnen in Gaza te steunen en willen niet meer dat er op institutioneel niveau met collega’s in Israël samengewerkt wordt.

Thomas werkt sinds 2019 voor het NIOD, een organisatie die geld krijgt van de overheid om onder meer onderzoek te doen naar de Sjoa en de gevolgen ervan. Onderzoekers van het instituut werken geregeld samen met collega’s van onder meer Yad Vashem in Jeruzalem en andere gerenommeerde instituten die onderzoek doen naar Holocaust. In deze onderzoekswereld vormen Yad Vashem en andere Israëlische academische instituten een belangrijke bron van kennis. Ook andere universiteiten en hogescholen in de wereld waar het NIOD mee samenwerkt, werken met de Israëlische wetenschappers die de Sjoa en de nasleep ervan onderzoeken. Thomas is tevens aangesloten aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Afbreuk
Als het aan Thomas en haar 459 Nederlandse collega’s ligt, moet dat snel verleden tijd zijn. Ze tekenden woensdag een petitie die oproept tot een institutionele boycot van Israëlische academische instituten door het Nederlandse hoger onderwijs. Samenwerking op institutioneel niveau moet dan stoppen. De petitie laat in het midden in welke mate Israëlische wetenschappers de dupe zullen zijn van een dergelijke boycot, die in de praktijk hun werkgevers nodig hebben om hun onderzoek naar behoren te kunnen doen. De Nederlandse ondertekenaars zeggen het onder andere op te nemen voor ‘Palestijnen in Gaza’, die leven onder en met Hamas, de terreurbeweging die momenteel in gevecht is met Israël.

Tegelijkertijd zeggen de wetenschappers in hun petitie een oud koloniaal bewind te vertegenwoordigen. Daar nemen ze aanstoot aan. ‘Als wetenschappers in Nederland, een voormalige koloniale macht, zien wij onze steun voor Palestijnse rechten als een integraal onderdeel van een breder proces van dekolonisatie. We pleiten voor gelijkheid voor alle mensen, een eind aan ieder racisme, een einde aan al het koloniaal geweld. Dit is een doel dat onderdeel is van ons onderwijs en onderzoek. Op grond hiervan komen wij op voor de Palestijnen en hun recht op zelfbeschikking’.

Academici in het buitenland
Ook in Vlaanderen is een dergelijke petitie gestart. Dinsdag ondertekenden voltallige faculteiten en individuele wetenschappers, 183 in totaal, van de Universiteit in Gent een oproep tot een boycot van Israëlische academische instituten. Inmiddels heeft de European Jewish Association (EJA) in Brussel protest aangetekend tegen de actie. In andere landen is de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) al jaren actief op universiteiten en hoge scholen. Onder meer in de Verenigde Staten, Spanje en Groot-Brittannië roert beweging zich. In deze landen heeft de overheid maatregelen genomen tegen academische instituten die de banden met Israëlische wetenschappers, studenten of academische instituten willen doorsnijden. Zo kan de geldstroom vanuit de overheid worden ingetrokken.

Lees ook:
Debat rond Britse campussen laait op na anti-Israël-uitlatingen van professor

In Groot-Brittannië is het wederom onrustig in de universitaire wereld. Vorige week werd opnieuw duidelijk waar veel wetenschappers en docenten op Britse universiteiten staan waar het gaat om Joden. Een van hen had gezegd dat Joodse studenten ‘pionnen’ zijn van Israël. Hij kreeg veel tegengas en anderen stelden een steunpetitie op.
Categorie:

Home » Nieuws » Onderzoeker NIOD tekent petitie voor boycot-actie hoger onderwijs tegen Israël