Vlaamse groenen halen bakzeil met eis om Belgische sancties tegen Israël

Ministerraad van Vivaldi (Twitter)

Voorzitter Meyrem Almaci van regeringspartij Groen heeft bakzeil gehaald met haar pleidooi voor Belgische sancties tegen Israël naar aanleiding van de strijd van dat land tegen Hamas. De voorvrouw van de Vlaamse zusterpartij van GroenLinks legde haar eisen maandagavond in VRT-programma De Afspraak op tafel. Na overleg in het kernkabinet blijkt dat andere coalitiepartijen geen trek hebben in eenzijdige maatregelen tegen Israël. De Belgische regering volgt de lijn van de Europese Unie inzake het opgelaaide conflict.

In het kernkabinet – de belangrijkste ministers van de Vivaldi-regering van premier Alexander de Croo (Open VLD) – waren alle ministers het erover eens dat eenzijdige sancties van België tegen Israël het conflict geen steek verder brengen of zullen oplossen. Op de agenda stond een debriefing door minister Sophie Wilmès (MR) van Buitenlandse Zaken van de vergadering met haar Europese ambtsgenoten. België herhaalde daar de oproep voor een staakt-het-vuren en pleitte voor een actievere rol van de Europese Unie in de zoektocht naar een oplossing. Dat is ook de insteek van de EU.

Het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties (FJO) laat persagentschap Belga weten dat het sancties tegen Israël ‘nadrukkelijk verwerpt’. Het FJO wijst op Groen-voorvrouw Almaci, maar ook op andere regeringspartijen zoals het sociaaldemocratische Vooruit (voorheen SP.a) en de christendemocratische CD&V. ‘Door het eenzijdig straffen van Israël zullen terroristische organisaties als Hamas impliciet worden aangespoord en beloond voor het doorgaan met geweld tegen onschuldige Israëlische burgers’, aldus een persbericht. ‘Daarnaast zullen economisch juist de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever het hardst door sancties worden getroffen omdat zij veelal werkzaam zijn bij Israëlische bedrijven aldaar’.

Geen reactie Groen
Almaci heeft nog niet gereageerd op het besluit van het kernkabinet. Wel is er minister Meryame Kitir (Vooruit) van Ontwikkelingssamenwerking die meer werk wil maken van het weren van Israëlische producten uit betwiste gebieden. Daar gaat de rest van de Belgische regering in mee. De Belgen willen hierin samen optrekken met andere EU-landen. Nederland heeft hierover nog geen keuze gemaakt. Ook ze dat België ‘een permanente humanitaire doorgang eist tot de getroffen gebieden’. Kitir doelt daarmee vooral op de Gazastrook.

Over Vivaldi
Bijna 1,5 jaar na de Belgische verkiezingen van 2019 trad een federale meerderheidsregering aan. Deze Vivaldi-coalitie is een regering zonder de Vlaams-nationalistische N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, en met alle partijen van de vier traditionele politieke families (liberalen, christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen). Omdat het gaat om vier kleuren, wordt de combinatie ‘Vivaldi’ genoemd, verwijzend naar ‘de vier seizoenen’ van de gelijknamige Italiaanse componist. Alexander de Croo (Open VLD) is de premier van de Vivaldi-regering, waarin de linkse partijen in de meerderheid zijn.

Lees ook:
Belgische regering worstelt met standpunt over conflict Israël en Hamas
Binnen de Belgische regering is onenigheid ontstaan over een in te nemen standpunt over het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas. De linkse coalitiepartijen Groen, Ecolo, Vooruit en de PS hebben tevergeefs druk uitgeoefend op de andere regeringspartijen om Israël te veroordelen en aan te pakken. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zelf van Joodse komaf, was niet van plan om met een stevig standpunt te komen, zo bleek.


Categorie: |

Home » Nieuws » Vlaamse groenen halen bakzeil met eis om Belgische sancties tegen Israël