Grote stijging antisemitisme sinds uitbreken oorlog Israël en Hamas

CIDI

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) tientallen meldingen van antisemitisme binnengekomen. Dat is een aanzienlijke stijging, zo meldt de organisatie op haar site. Het aantal anti-Joodse incidenten steeg in een week tijd met zeker vijftien procent van het aantal incidenten dat normaliter in een heel kalenderjaar door het CIDI wordt geregistreerd. Ook worden Joodse instellingen momenteel bedolven onder antisemitische uitingen. Het baart zorgen dat jongeren geregeld bij de anti-Joodse uitingen betrokken zijn.

‘Een melder vertelt dat mensen met wie ze voorheen goed contact onderhield en die nu meedoen aan anti-Israëlretoriek, zich plotseling vijandig opstellen zodra ze alleen al horen van haar affiniteit met Israel. Haar standpunt over het conflict (oproepend tot verzoening) maakt geen enkel verschil: alles dat ook maar een beetje aan Israël kan worden gekoppeld, inclusief afkomst, is ‘kwaadaardig’’, aldus onderzoeker Aaron Vrieler van he CIDI, die bericht over een jongen van tien jaar die op een skatepark door moslimkinderen werd lastiggevallen en twee Joden die in Amersfoort met ‘Sieg Heil!’ werden bejegend.

Niet alleen is het aantal antisemitische incidenten schrikbarend toegenomen sinds het conflict tussen Israël en Hamas is geëscaleerd, ook worden Joodse organisaties volgens het CIDI bedolven onder anti-Joodse berichten en uitlatingen. Ook De Telegraaf krijgt allerlei antisemitische verwensingen binnen, zo meldde de krant eerder deze week. ‘De geweldsescalatie tussen het Israëlische leger Hamas is al erg genoeg voor de inwoners van het conflictgebied, van Tel-Aviv tot Rafah. Het conflict dreigt alleen maar verder geïmporteerd te worden wanneer anti-Israëlretoriek overgaat in antisemitisme’, aldus Vrieler.

De organisatie somt op wat er allemaal mis ging op de pro-Palestijnse demonstraties van afgelopen weekend. ‘Terwijl sommige deelnemers sympathie met het Palestijnse volk hebben willen tonen, kreeg de groep die Israel vernietigd wil zien, alle ruimte zich te uiten’. In Amsterdam en Utrecht werd de leus ‘Khaybar, Khaybar’ geroepen en op de Dam waren borden te zien met Engelse teksten als ‘One state: the Caliphate’ en ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. Verder werd daar de vlag van de Afghaanse terreurbeweging Taliban bedragen. Bij een aanval op een school doodde de groep vorige week zestig mensen, waaronder veel meisjes.

Het CIDI benadrukt dat jongeren bevattelijk zijn voor de anti-Israëlische boodschappen. Zij lijken op de demonstraties in de meerderheid te zijn. Zorgelijk, aldus Vrieler. ‘De vanzelfsprekendheid waarmee bij zo veel gelegenheden door jongeren wordt opgeroepen tot het terugdraaien van Israël’s bestaan, en de hoeveelheid expliciet anti-Joodse uitingen, baart zorgen over hoe met het thema wordt omgegaan op scholen. Zo heeft CIDI signalen gekregen van docenten die spreken van ‘genocide’ op Palestijnen – een term die geenszins toepasselijk is op het huidige conflict, maar wel met enthousiasme wordt ingezet om Israel te demoniseren’.

Lees ook:
CJO doet aangifte om anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo Amsterdam
Het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepelorganisatie van Joods Nederland, heeft aangifte gedaan om antisemitische leuzen tijdens de pro-Palestijnse demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam. Voorzitter Ronny Naftaniel stapte dinsdag naar het bureau en wil dat het Openbaar Ministerie de zaak oppakt. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Grote stijging antisemitisme sinds uitbreken oorlog Israël en Hamas