CJO doet aangifte om anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo Amsterdam

FB

Het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepelorganisatie van Joods Nederland, heeft aangifte gedaan om antisemitische leuzen tijdens de pro-Palestijnse demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam. Voorzitter Ronny Naftaniel stapte dinsdag naar het bureau en wil dat het Openbaar Ministerie de zaak oppakt. Hij wil de demonstratievrijheid niet beperken, maar vindt dergelijke kreten niet kunnen in Nederland. “Daarom wil ik een uitspraak van de rechter hierover.” Het gaat volgens het CJO om kreten die haat zaaien en tot geweld oproepen tegen Joden. Oud-vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft zich bij de aangifte aangesloten.

De aangifte is gericht tegen demonstranten die de leus ‘Khaybar, Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammed, sa Yahud!’ (‘Joden, onthoud Khaybar, het leger van Mohammed komt terug!’) riepen. Khaybar is een oaseplaats in Saoedi-Arabië, waar de volgelingen van Mohammed in 629 de Joodse bevolking deels uitmoordden en tot slaven maakten. Naftaniel heeft de politie een link gestuurd waaruit blijkt dat het ‘Khaybar, Khaybar’ in de demonstratie geroepen werd. Eerder kondigde het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad al aan vragen te stellen aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over het incident.

Naftaniel schrijft: ‘Bij de aangifte nemen wij in overweging dat deze uiting temidden van geëmotioneerde mensen in de straten van Amsterdam is gedaan. Dit had, gezien de opwinding die er bij de demonstranten bestond over het optreden van Israël in Gaza, kunnen leiden tot gewelddadigheden tegen Joden in Nederland en kan dat feitelijk nog steeds. De oproep als zodanig is NIET tegen Israël gericht, maar tegen de Joden als bevolkingsgroep. Ook de gebeurtenis in Khaybar staat los van Israël, maar betreft uitsluitend een moordpartij op Joden van eeuwen geleden’.

“Deze leuzen scanderen kan en mag niet in de straten van Amsterdam. Nergens in ons land,” zegt Naftaniel tegen Jonet.nl. “Op praktisch dezelfde plek als waar de jaarlijkse Dodenherdenking wordt gehouden, werd nu ruim een maand later door enkele fanaten opgeroepen tot geweld en haat tegen Joden. Een overheid die het verleden herdenkt, moet in het heden alles doen zodat de haat tegen Joden niet om zich heengrijpt. Daarom wil ik een uitspraak van de rechter hierover. We moeten een norm stellen: tot hier en niet verder.”

Naftaniel wil geenszins de demonstratievrijheid beperken. “De aangifte is ook alleen tegen degenen die deze leus riepen. Niet tegen de organisatoren. Maar het CJO moet opkomen voor die Joden, die door deze uitingen angstig worden en zich diep gegriefd voelen. Dat hebben we gedaan.” Het is hartverwarmend te zien hoeveel adhesie betuigingen er intussen binnenkwamen, stelt de CJO-voorman. Een van hen is Maxime Verhagen, ex-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig vicepremier. “Ook andere oud-politici en politici dan Verhagen hebben laten weten dat ze de aangifte mede willen ondertekenen. Daar zijn we blij om.”

Het CJO acht de uitroep opruiend, aanzettend tot geweld tegen Joden en bedreigend en beledigend voor de Joodse gemeenschap in Nederland. De parapluorganisatie baseert de aangifte op Artikel 131.1 en Artikel 137. d van het Wetboek van Strafrecht. Naftaniel verzoekt politie en Justitie de demonstranten die de uitlatingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen.

Lees ook:
CDA-Amsterdam stelt vragen over anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo

Het CDA in Amsterdam gaat raadsvragen stellen aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) omdat er mogelijk anti-Joodse leuzen zijn geroepen tijdens de pro-Palestijnse demonstratie van zondag. Ook droegen demonstranten de vlag van terreurbeweging Islamitische Staat bij zich.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CJO doet aangifte om anti-Joodse leuzen tijdens pro-Palestijnse demo Amsterdam