Debat rond Britse campussen laait op na anti-Israël-uitlatingen van professor

wikipedia

In Groot-Brittannië is het wederom onrustig in de universitaire wereld. Vorige week werd opnieuw duidelijk waar veel wetenschappers en docenten op Britse universiteiten staan waar het gaat om Joden. Een van hen had gezegd dat Joodse studenten ‘pionnen’ zijn van Israël. Hij kreeg veel tegengas en anderen stelden een steunpetitie op. Die werd door tweehonderd Britse en Amerikaanse collega’s ondertekend. Intussen is er een tegenpetitie opgezet en ook zijn er vragen over gesteld in het Britse Lagerhuis.

Het begon allemaal vorige week toen professor David Miller aan de University of Bristol zei dat Joodse studenten allemaal pionnen van Israël zijn. Dat deed hij tijdens een online videoconferentie op 13 februari. Joodse groepen en organisaties protesteerden tegen de Miller, een professor in politieke sociologie aan de Universiteit van Bristol. Sommigen riepen om zijn ontslag. Vervolgens kwam er een petitie voor Miller op gang, die door zo’n tweehonderd academici uit Groot-Brittannië en de VS werd ondertekend. Miller stelde ook dat Israël ‘een gewelddadig, racistisch, buitenlands regime is dat zich bezighoudt met etnische zuivering’.

In de petitie stond: ‘Professor Miller is een eminente geleerde. Hij staat internationaal bekend om het blootleggen van de rol die machtige actoren en goed uitgeruste, gecoördineerde netwerken spelen bij het manipuleren en regisseren van openbare debatten, ook over racisme’. aldus de petitie. Tot de ondertekenaars behoren onder meer de gerenommeerde wetenschappers Noam Chomsky en Judith Butler, beiden Amerikanen van Joodse komaf. Andere namen onder de steunpetitie zijn inmiddels verwijderd. Miller werd geschorst na het maken van zijn opmerkingen.

Voorzitter Marie van der Zyl van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden schreef een brief aan het hoofd van de universiteit, Hugh Brady. Ze vroeg om Miller te ontslaan. ‘Door de ambtstermijn van professor Miller als lid van de faculteit niet te beëindigen, geeft de universiteit hem de schijn van kans’, aldus Van der Zyls. De universiteit ‘beschermt iemand, wiens tirades niet zoucen misstaan op de pagina’s van Der Sturmer‘, verwijzend naar het propagandablad van de nationaalsocialisten in nazi-Duitsland. Een woordvoerder van de universiteit vertelde vorige week aan The Jewish Chronicle: “Wij onderschrijven de opmerkingen van professor Miller over onze Joodse studenten niet.”

In de afgelopen dagen kwam er een tegenreactie op gang. Daarin stond: ‘Wij zijn van mening dat de weergave van Joodse studenten door professor Miller als door Israël geleide agenten van een censuurcampagne vals en schandelijk is, en alle academische normen overtreedt met betrekking tot de aanvaardbare behandeling van studenten’. Deze petitie is inmiddels meer dan driehonderd keer ondertekend door academici. In het Britse Lagerhuis werden vragen gesteld over de uitlatingen van Miller. Verantwoordelijk regeringswoordvoerder Jacob Rees Mogg nam het voor de Joodse studenten op en stelde dat antisemitisme niet thuis hoort op Britse universiteiten en hogescholen.

Lees ook:
Britse Joden bang voor publiekelijk tonen van religie, maar willen ook blijven

In Groot-Brittannië is onderzoek gedaan naar de gemoedstoestand onder leden van de Joodse gemeenschap. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Britse Joden geen zichtbare tekenen van hun godsdienst in het openbaar wil tonen, zoals een kippa of davidster. Dit meldt kwaliteitskrant The Guardian. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Debat rond Britse campussen laait op na anti-Israël-uitlatingen van professor