Loonstein: ‘Bekladding HaCarmel niet anti-Joods, maar blijft nog steeds kwalijk’

fotograaf onbekend

De laatst bekende bekladding van het kosjere restaurant HaCarmel blijkt toch niet antisemitisch te zijn. Ook reed een politiewagen langs terwijl de dader aan de gang was en verzaakten de dienders in de auto om in te grijpen. Dit stelt advocaat Herman Loonstein namens de eigenaren van HaCarmel. De laatsten zijn opgelucht dat het niet om een anti-Joodse bekladding gaat, maar vinden het vandalisme nog steeds een kwalijke zaak. Ook willen ze graag in gesprek met de politie. HaCarmel is sinds 2017 regelmatig doelwit van aanvallen en besmeuringen.

Zaterdag kwam de zoveelste bekladding van HaCarmel in het nieuws. Dit keer waren de ruiten besmeurd met graffiti. Het incident vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Ondanks dat de politie nog onderzoek aan het doen is, blijkt intussen dat er geen sprake is van antisemitisme. In eerste instantie werd gedacht dat opnieuw de woorden ‘Find Jew’ op de ramen waren gekalkt, maar dat blijkt ‘Find Jah’ te zijn, een titel van een liedje van Richie Spice. Dat is een Jamaicaanse reggae-artiest. De term wordt vaak gebruikt in de reggae scene en heeft niets met antisemitisme van doen.

Op een van de andere ruiten van HaCarmel werd de tekst ‘Israel vibration’ geschreven, ook een uiting in de reggae-wereld en niet van antisemitisme. De eigenaren van het kosjere restaurant zijn opgelucht dat het niet weer om anti-Joodse bekladdingen gaat, maar willen wel graag in gesprek met de Amsterdamse politie. Het gaat immers om vernieling, stelt hun advocaat Herman Loonstein. Daarnaast is uit beelden van de bewakingscamera’s gebleken dat op het moment dat de dader toesloeg, een politieauto langsreed. Hoewel de bekladder toen bezig was, en dus ook de avondklok overtrad, reden de agenten door. Zeker na alle vorige incidenten mag worden gerekend op extra alertheid en surveillance bij het restaurant, aldus Loonstein.

De eigenaren, de familie Bar-On, lieten eerder al weten dat ze vrij snel na de bekladdingen werden benaderd door burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam en de directie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam. Zij zegden alle mogelijke steun toe en de familie is daar erg blij mee. Momenteel zijn de eigenaren gericht op de strafzaak tegen de man uit Syrië die wel antisemitische motieven had en eerder tot twee keer toe toesloeg. Advocaat Loonstein bereidt zich daar ook op voor. De politie heeft nog niet laten weten wat er in de nacht van vrijdag op zaterdag mis ging in de surveillancewagen.

Evelyn Markus, een lezer van Jonet.nl, vraagt zich ten zeerste af of de bekladding niet-antisemitisch zou zijn geweest. ‘Is het de politie bekend dat “Find Jah” wellicht “Find Jahud” betekent, “Vind de Jood” in het Arabisch?’ vraagt ze zich af. ‘Lijkt dat de politie, gezien de geschiedenis van antisemitische aanvallen op het restaurant, niet een meer voor de hand liggende betekenis dan een reggae uiting?’ aldus Markus in een mail naar de redactie van Jonet.nl. 

In ruim drie jaar tijd heeft restaurant HaCarmel te maken gehad met acht antisemitische incidenten. Het begon allemaal met Ali, die eind 2017 de ramen insloeg met een knuppel. Hij werd opgepakt en vervolgd. Begin 2018 werd de tent opnieuw aangevallen, maar dit keer met mayonaise en eieren. Op twee maart van dat jaar was het voor de derde keer raak. Toen probeerde een man een steen door de ruit van het restaurant te gooien. Nadat het een poosje ‘rustig’ was geweest, werd de buurt afgelopen januari opgeschrikt door een bompakketje voor de deur van HaCarmel dat vals bleek te zijn. Daar komen de bekladdingen met Find Jew van 2020 en 2021 nog eens bij.

Lees ook:
Aanvaller HaCarmel verdacht van zedendelict

Saleh A., de aanvaller van het kosjere restaurant HaCarmel, is opnieuw in de problemen gekomen. Hij wordt verdacht van een zedenmisdrijf, eind februari vorig jaar. Momenteel verblijft A. in de gevangenis, afwachtend op een behandeling in het Pieter Baan Centrum. Psychiaters zullen hem observeren en daarna wordt er een behandelplan opgesteld. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Loonstein: ‘Bekladding HaCarmel niet anti-Joods, maar blijft nog steeds kwalijk’