Aanvaller HaCarmel verdacht van zedendelict

GeenStijl

Saleh A., de aanvaller van het kosjere restaurant HaCarmel, is opnieuw in de problemen gekomen. Hij wordt verdacht van een zedenmisdrijf, eind februari vorig jaar. Dit meldt De Telegraaf. Momenteel verblijft A. in de gevangenis, afwachtend op een behandeling in het Pieter Baan Centrum. Psychiaters zullen hem observeren en daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Mogelijk krijgt hij dan TBS. De Amsterdamse rechtbank erkende eerder dat er terrorisme in het spel is waar het ging over A.’s aanvallen op HaCarmel. De Syriër met verblijfsvergunning in Nederland beweert dat hij van Palestijnse komaf is.

Het incident vond plaats in februari 2020 in een Amsterdamse tram met Saleh A. aan boord. Terwijl het voertuig door het centrum van de stad reed, sloeg een dame alarm omdat haar achterwerk door een meneer werd betast. De bestuurder zette de tram stil en vroeg om assistentie van de politie, die de Syrische asielzoeker met verblijfsstatus arresteerde. Zijn advocaat Willem van Vliet bevestigt aan de krant dat A. daarom ook wordt verdacht van een zedenmisdrijf. A.’ zelf ontkent alles. Hij zegt dat het druk was in de tram en dat hij tegen de vrouw werd aangedrukt, aldus de pleiter. De mevrouw zal als getuige worden gehoord.

Verdachte A. stond vooral bekend om zijn twee aanvallen op het kosjere restaurant HaCarmel. De eerste keer sloeg hij de ruiten van de zaak aan diggelen en probeerde hij een Israëlische vlag te bemachtigen. Dat was in december 2017. Hij werd meteen opgepakt, maar kwam na twee dagen alweer op vrije voeten. Later werd hij veroordeeld voor inbraak en vernieling. Vervolgens viel hij HaCarmel nog een keer aan. Daarna werd bekend dat A. een militair verleden had in Syrië en doken er foto’s met wapens en een video met schietbewegingen van de man op.

Afgelopen oktober besloot het Openbaar Ministerie om A. ook voor terrorisme te vervolgen, iets waar advocaat Herman Loonstein van HaCarmel al langer op had aangedrongen. In gevang bedreigde A. ook een Joodse bewaker en daarnaast dreigde hij een derde aanslag op het restaurant uit te voeren. “Ik hoop dat ik de volgende keer door niemand word belemmerd, want dan is er een kans dat ik op hen ga schieten,” zei A., die Allah zijn opdrachtgever noemde. “Als er wordt gezegd dat we op mensen moeten schieten of dat we explosies moeten veroorzaken, dan doen we dat,” stelde de Syriër. Volgens experts is A. geobsedeerd met het lot van de Palestijnen. Zelf zegt hij ook Palestijn te zijn. Hij heeft een sterk vijandbeeld en is ‘zeer gedreven om deze vijand te bestrijden’, aldus de deskundigen.

Momenteel zit A. nog vast in afwachting tot overplaatsing naar het Pieter Baan Centrum. Daar zal hij door psychiaters worden geobserveerd. Zij zullen een behandelplan opstellen en mogelijk kan er daarna TBS worden gegeven. In dat geval wacht hem een lange straf met psychische behandeling. Indien mogelijk kan hij dan op lange termijn terugkeren naar de maatschappij, zij het dat hij psychisch gezien voldoende vooruitgang heeft geboekt en dat zijn straftijd er op zit. Terugsturen naar Syrië kan niet, want statushouders mogen niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Wel kan hij vrijwillig terugkeren naar zijn thuisland. Volgens zijn advocaat heeft A. dat al eens aangegeven te willen.

Lees ook:
Vernieler van ruiten HaCarmel langer vast

Saleh A., de man die vorige week het kosjere restaurant HaCarmel aanviel, blijft langer vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 31-jarige Syriër van Palestijnse komaf wordt verdacht van het vernielen van de ruiten en een poging tot brandstichting. 

Categorie:

Home » Nieuws » Aanvaller HaCarmel verdacht van zedendelict