HaCarmel wederom besmeurd

FB

Het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam is afgelopen weekend voor de tweede maal belaagd. De ramen van de zaak werden dit keer bekogeld met eieren en mayonaise. De eigenaren eisen zo snel mogelijke bewaking met camera’s en bescherming van de politie. Restauranthouder Sami Baron trof de derrie zondag aan toen hij zijn zaak wilde open doen. Hij heeft alles laten zitten, zodat iedereen kan zien wat er is gebeurd. “Ik maak het niet meer schoon. Het maakt toch niets uit. Het is hopeloos. Morgen zit het er weer en moet ik het weer schoonmaken,” zegt Baron tegen Het Parool.

Baron is niet van plan om opnieuw aangifte te doen, want dat is tijdverspilling. “Ik zit dan een paar uur op het politiebureau. Daar heb ik toch geen tijd voor,” aldus de eigenaar in de krant. “Maar ik ben niet bang. Wel kwaad op Justitie dat er nu weinig gebeurt. Die man die mijn ruiten heeft ingegooid, is kort na het incident alweer vrijgelaten.” Baron doelt op de aanval van een Palestijnse asielzoeker van Syrische komaf, vorige maand. Toen werden de ruiten van HaCarmel ingeslagen met een honkbalknuppel. Omdat het om ‘vandalisme’ ging, werd de verdachte na twee dagen vrijgelaten. Later lekte Barons advocaat Herman Loonstein delen van het politieonderzoek, waaruit blijkt dat de man mogelijk ideologische motieven had voor zijn daad.

Voor HaCarmel vandalisme niet ongewoon, zo vertaalt Baron. “Wekelijks wordt er tegen mijn ramen gespuugd. Nee, ik weet niet wie de mensen zijn die dat doen. Ik krijg daarnaast ook vaak anonieme telefoontjes. Dan wordt er ‘Palestina vrij’ geroepen of ‘Allah Akbar’. Ze blijven soms bellen maar dan gooi ik gewoon steeds weer de telefoon neer.” Hij heeft een dikke huid opgebouwd en laat zich niet wegpesten. Voorlopig is hij in afwachting van hoe de zaak tegen de vernieler van 7 december 2017 afloopt. Eerder maakte de rechtbank bekend dat hij aan psychologisch onderzoek onderworpen wordt. Mogelijk wordt de man dan ontoerekeningsvatbaar of voor gek verklaard. Intussen is het gevoel van onveiligheid binnen Joods Nederland toegenomen. Hoewel hoogwaardigheidsbekleders in Amsterdam een Chanoeka-bijeenkomst bezochten, lijkt dat onveilige gevoel niet te zijn afgenomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » HaCarmel wederom besmeurd