Geen Kristallnacht-tocht Groningen: risico op escalatie te groot

Thuis, beeld, in Synagoge Groningen: 212 Fahrenheit

De jaarlijkse Kristallnacht-tocht in Groningen gaat in november niet door. De organisatie wil namelijk voorkomen dat voorbijgangers deze stille tocht aanzien voor een demonstratie en dat er ongeregeldheden ontstaan. Verder wordt er spanning gevoeld, maar is er geen aanwijzing dat er op de avond zelf iets te gebeuren staat.

Uit voorzorg

De herdenking van de Kristallnacht, in de synagoge aan de Folkingestraat, gaat wel door zoals gepland, zegt directeur Geert Volders van de Stichting Folkingestraat Synagoge in Groningen tegen RTV Noord. “Vanwege de huidige situatie in het Midden-Oosten hebben we besloten om het buitendeel te schrappen, en ons te focussen op het deel in de synagoge. We willen voorkomen dat mensen deze stille tocht aanzien voor een demonstratie, dat is het juist niet.”

Polarisatie

Volders: “Wij vinden het niet verantwoord om in deze extreme polarisatie en emoties aan de vrijwilligers te vragen om deze stille tocht in goede banen te leiden. Dat vinden wij nu niet gepast.” De sfeer is intimiderend en gespannen en ook daardoor is besloten de stille toch geen doorgang te laten vinden. “We hebben geen enkele aanwijzing dat er iets zou gaan gebeuren, maar we willen geen risico nemen en hebben daarom besloten om de tocht, die gepland stond op 5 november, af te gelasten.”

Manja Pach

De herdenking in de synagoge aan de Folkingestraat gaat gewoon wel door. Daar spreekt dit jaar Manja Pach, een kleinkind van Sjoa-overlevenden. Zij is de grondlegster is van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en medeoprichter is van het Etty Hillesum Centrum. Ook is er een muziek en dragen scholieren gedichten voor. Er zullen ook bestuurders bij de herdenking aanwezig zijn.

Over Kristallnacht

De Kristallnacht vond in de nacht van 8 op 9 november 1938 plaats in nazi-Duitsland. Tijdens de pogrom werden zeker 7.500 winkels, 1.400 synagogen en andere Joodse instellingen werden vernield. Ruim vierhonderd Duitse Joden werden vermoord. Een klein aantal van hen pleegde uit wanhoop zelfmoord. Ook werden tienduizenden Joodse burgers naar concentratiekampen afgevoerd.

De Kristallnacht wordt gezien als het startpunt van het plan van de nationaalsocialisten voor het uitroeien van de Joden, waar vanaf 1933 al veel anti-Joodse wetten en regels waren ingevoerd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Geen Kristallnacht-tocht Groningen: risico op escalatie te groot