‘Justitie en politie Antwerpen krijgen de middelen die ze nodig hebben’

wikipedia

Justitie en politie in Antwerpen krijgen de middelen die ze nodig hebben. Dat heeft de nieuwe Belgische minister van Justitie gezegd na zijn aantreden. De Antwerpse politie hoeft ook tot in januari niet bij te springen in andere zones, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Ze komen daarmee tegemoet aan de vraag van burgemeester Bart de Wever (N-VA), die meer politieondersteuning wil.

Meer steun

Eerder stelde De Wever dat er te weinig middelen naar zijn stad zouden gaan om de Joodse gemeenschap te beschermen. In plaats van de Scheldestad zou volgens hem Brussel veel meer geld en middelen krijgen voor politie en justitie. Hij drong daarom maandagavond nog aan op meer federale steun voor de beveiliging van zijn Joodse inwoners.

Toezegging

In antwoord daarop zegde minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken toe dat de Antwerpse politie tot eind januari 2024 geen versterking hoeft te bieden in andere politiezones. Zij wil dat de Antwerpse politie zich zo meer kan bezighouden met de bescherming van de Joodse gemeenschap. Kersvers minister Paul Van Tigchelt (Open VLD) stelde tegen Terzake dat door de strijd tegen de georganiseerde misdaad er nog nooit zoveel parket, justitie en politie in Antwerpen is geweest.

‘Boots on the ground’

Volgens De Wever heeft de toezegging van Verlinden weinig zin, zo laat hij weten via Belga. De Antwerpse politie blijkt die uren al bijna volledig te hebben vervuld, zegt hij. Daarom is de burgemeester teleurgesteld dat er geen concretere steun komt. “De premier had concrete boots on the ground beloofd, maar daarvan komt dus niets.” Dat Verlinden ook de federale politie vrijspeelt voor zijn stad, maakt volgens De Wever niets uit.

Vivaldi

In België staat de federale regering onder druk om te leveren op het gebied van veiligheid in de grote steden. Dat komt door de oorlog in Israël, waardoor ook hier de spanningen zijn opgelopen door uitingen van tegenstanders van Israël. Vorige week vermoordde een IS-terrorist twee Zweedse voetbalfans in Brussel, waarschijnlijk omdat in Zweden Korans zijn verbrand. De Wevers N-VA regeert wel in Antwerpen, maar niet op federaal vlak, waar een brede Vivaldi-regering aan de macht is. Vivaldi staat voor de vier jaargetijden die verwijzen naar de vier politieke families in de coalitie.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » ‘Justitie en politie Antwerpen krijgen de middelen die ze nodig hebben’