Petitie tegen Kaag op herdenking Kristallnacht

wiki

Er is een petitie gestart tegen de komst van demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën naar de jaarlijkse Kristallnachtherdenking. De initiatiefnemers willen niet dat de politica naar de Snoge komt, omdat ze vinden dat zij ‘verraad’ heeft gepleegd. De lijst is vooralsnog door enkele tientallen ondertekend.

‘Madame Kaag’

De initiatiefnemers van de petitie richten zich aan ‘beste madame Kaag’ en zeggen vervolgens niet naar de herdenking op 9 november te komen als zij daar ook naartoe gaat. Kaag is door de organisatie, het Centraal Joods Overleg (CJO), uitgenodigd om te spreken. Daar is gedoe over ontstaan, omdat critici van Kaag vinden dat zij willens en wetens geld heeft gegeven aan een Palestijnse landbouworganisatie die daarmee een terreurdaad heeft gefinancierd.

Niet mesjogge

‘Als jij je daar vertoont is opeens alles een lachertje en de Kristallnacht-herdenking hoort dat niet te zijn’, schrijven de initiatiefnemers van de online petitie. ‘Er hoort iemand te staan die empathisch, oprecht is, die ons begrijpt en niet met de vijand heult. Iemand die ons verraadt, nee beter van niet. Geld geven en zeggen dat je het niet doet. Kom op nou! We zijn niet mesjogge. Nee, als jij er bent kunnen wij niet komen.

Arafat

Volgens hen kunnen ‘Joodse mensen in Nederland niet accepteren dat een vrouw als Sigrid Kaag, letterlijk getrouwd met een Arafat- aanhanger, op zoiets delicaats als de herinnering aan de Kristallnacht komt spreken’. Kaag kan niet naar de Snoge komen, want zij zou veel geld aan de PLO en andere Palestijnse terreurclubs hebben gedoneerd, en daarmee een aanslag hebben mogelijk gemaakt.

UAWC-kwestie

Het draait om het UAWC, een Palestijnse landbouworganisatie die sinds 2007 steungeld kreeg van Nederland. Toen vanuit Israël aanhangig werd gemaakt dat die organisatie gelieerd is aan terreurclub PFLP en toen in 2020 bleek dat twee UAWC-medewerkers aan aanslag op een Israëlisch meisje hadden gepleegd, besloot Kaag [destijds verantwoordelijk minister, red.] de geldkraan tijdelijk dicht te draaien en een onderzoek in te stellen. In 2022 stond na het onderzoek definitief vast dat de connectie er was, waarna haar opvolger de steun definitief stopzette.

Nederland Bekent Kleur

De petitie-makers roepen de organisatie van de Kristallnachtherdenking – volgens hen is dat Nederland Bekent Kleur – Kaag af te zeggen en niet te laten spreken. De organisatie, het CJO, heeft vorige week al aangegeven dat het niet van plan is om de minister te bedanken. Op sociale media wordt daarom opgeroepen tot een boycot van de Kristallnachtherdenking.

Ophef en rumoer

Nadat het CJO op dinsdag bekendmaakte dat Kaag de hoofdspreker is tijdens de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht, barstte de bom op sociale media. PVV-voorman Geert Wilders tweette dat ze ooit op de foto ging met PLO-leider Arafat en dat ze het UAWC bewust heeft gefinancierd. Ook anderen uit rechtse Joodse en pro-Israëlische hoek waren witheet over de komst van Kaag. Zij stellen dat Kaag bloed aan haar handen heeft. D66-lijsttrekker Rob Jetten nam het voor zijn voorganger op Twitter (thans X) op.

Niet waardig

Het CJO besloot om niet af te zien van de hoofdspreker en het eveneens voor haar op te nemen. De parapluorganisatie van georganiseerd Joods Nederland noemt de kritiek dat Kaag de financiering van het UAWC lang niet serieus heeft genomen ernstig, maar ‘dat biedt geen legitimatie voor stellingen dat mevrouw Kaag bewust en actief Palestijnse terreurorganisaties zou hebben gesteund of dat zij een vijand zou zijn van Israël en het Joodse volk’. De manier waarop zij door de critici wordt neergezet komt niet overeen met de feiten, aldus het CJO. Ook past het volgens de organisatie niet bij een waardige herdenking.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Petitie tegen Kaag op herdenking Kristallnacht