CJO neemt het op voor Kaag als spreker Kristallnachtherdenking

Kaag, wikipedia commons

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft het opgenomen voor demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën. Zij is op 9 november spreker tijdens de Kristallnachtherdenking van de organisatie. PVV-leider Geert Wilders en rechtse Joodse opiniemakers zijn daar boos over. Het CJO weerlegt de kritiek en behoudt Kaag als hoofdspreker. ‘De wijze waarop zij wordt neergezet komt niet overeen met de feiten, en past op geen enkele wijze bij een waardige en voor de Joodse gemeenschap belangrijke herdenking van de Kristallnacht’.

Snoge

De bom barstte dinsdag nadat het CJO had aangekondigd dat Kaag in de Portugees-Israëlietische Synagoge (Snoge) komt spreken. Wilders stelde op Twitter (thans X) onder meer dat Kaag ooit met PLO-leider Yasser Arafat op de foto ging en dat zij Palestijnse terroristen ‘bewust’ financieel steunde, doelend op het Volksfront voor de Bevrijding van Palestijna (PFLP). Een daaraan gelieerde organisatie heeft jarenlang van de Nederlandse overheid getrapt geldsteun gekregen. Ook andere rechtse Joodse opiniemakers, onder wie Joop Soesan, en pro-Israël-groepen verfoeiden het CJO (en Kaag) om de komst van Kaag.

Obsessie

De obsessie van de critici richt zich op de Nederlandse overheidssteun aan het UAWC, de eerder genoemde Palestijnse landbouworganisatie met banden met het PFLP. Hoewel Nederland al sinds 2007 geld doneerde aan het UAWC, kwam deze connectie pas pater aan het licht. Dat gebeurde toen Kaag minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was in het vorige kabinet (Rutte III, 2017-2022). Volgens de klagers van deze week heeft Kaag ervoor gezorgd dat het UAWC het geld kreeg en dat kon doorsluizen naar het PFLP.

Terreurdaad

Wilders en co. houden Kaag mede verantwoordelijk voor de PFLP-aanslag in 2019. Daarbij werd een Israëlisch meisje van zeventien jaar vermoord. De terreurdaad werd gepleegd door twee UAWC-medewerkers. De minister bepaalde dat er een onderzoek moest komen naar het UAWC en de vermeende banden met het PFLP. Zij zette de financiering tijdelijk stop en wachtte het onderzoek af voor haar finale besluit. Ook daar is kritiek op. Nadat het eindrapport in 2022 bewees dat er een connectie was, werd de geldsteun definitief gestopt. Kaag was toen al minister van Financiën in het huidige kabinet.

Geen legitimatie

Het CJO schrijft nu in een reactie op de ophef: ‘Mevrouw Kaag verklaarde in 2020 nooit te willen samenwerken met organisaties “die zich schuldig maken aan terrorisme, aanzetten tot geweld, haat zaaien of andere activiteiten die strijdig zijn met het Nederlands buitenlands beleid”.’ De Joodse koepelorganisatie noemt de kritiek dat de Nederlandse overheid de banden tussen het UAWC en PFLP te lang niet serieus heeft genomen ernstig. ‘Maar dat biedt geen legitimatie voor stellingen dat mevrouw Kaag bewust en actief Palestijnse terreurorganisaties zou hebben gesteund of dat zij een vijand zou zijn van Israël en het Joodse volk’.

Niet waardig

‘Het CJO betreurt de wijze waarop critici zich uiten over de keuze van demissionair vice-premier Sigrid Kaag als spreker bij de Nationale Kristallnachtherdenking’, schrijven voorzitter Chanan Hertzberger, vice-voorzitter Hans Weijel en penningmeester Dave Heilbron. ‘De wijze waarop zij wordt neergezet komt niet overeen met de feiten, en past op geen enkele wijze bij een waardige en voor de Joodse gemeenschap belangrijke herdenking van de Kristallnacht’.

Analyse

Sigrid Kaag is sinds haar komst naar Den Haag de kop van jut van ultra-rechts in Nederland, pro-Israël-opiniemakers en van rechtse Joodse opiniemakers in Nederland en Israël. Zij wordt door deze groepen gewantrouwd omdat ze getrouwd is met een voormalige Palestijnse minister van Fatah, de politieke tak van de PLO. Kaag heeft door de jaren heen geprobeerd toenadering te zoeken tot georganiseerd Joods Nederland, onder meer door een lezing bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) te geven. Voor de harde kern maakte dit echter niets uit.

De episode rond het UAWC en PFLP is ongelukkig en heeft het imago van Kaag in de Joodse gemeenschap geen goed gedaan. Toch twijfelen velen niet aan haar oprechte bedoelingen en integriteit, zo ook het CJO niet. En eerlijk gezegd: Waarom zou een organisatie die namens alle grote Nederlandse Joodse organisaties en instellingen met de Nederlandse overheid spreekt een politica uitnodigen die bloed aan haar handen zou hebben? De komst van Kaag naar de Kristallnachtherdenking kan worden gezien als een omarming van haar door georganiseerd Joods Nederland. Haar spreekbeurt is niettemin koren op de molen van haar felste critici. Wat Kaag, het CJO of anderen ook doen: niets zal voor deze fanatici goed zijn.

Lees ook:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » CJO neemt het op voor Kaag als spreker Kristallnachtherdenking