Oud-Europarlementariër doet aangifte tegen Kaag om ‘terreurfinanciering’

Eilandennieuws

Voormalig PVV-Europarlementariër Lucas Hartong heeft aangifte gedaan tegen demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken, zo werd vrijdag bekend. Volgens de ex-politicus geeft zij de Nederlandse wet overtreden, omdat uit berichtgeving in de media blijkt dat Nederland onder haar gezag getrapt geld zou hebben gegeven aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Onlangs stelde Kaag als reactie op een artikel van weekblad Elsevier dat er momenteel nog een onderzoek loopt naar de zaak. Hartong wilde dit niet afwachten en stapte maandag naar het politiebureau.

Jonet.nl sprak met Hartong, die geen blad voor de mond nam. “Ik ben uitgegaan van de openbaar bekende feiten en dan zegt de wet: als je kennis draagt van een mogelijk strafbaar feit, dan mag je daar aangifte van doen. Die weg heb ik bewandeld,” aldus de oud-politicus. Er speelt ook een gewetenskwestie. “Moreel vind ik het enorm belangrijk dat de overheid gecontroleerd wordt op haar handelen. Primair is dat aan Tweede Kamerleden, maar als belastingbetaler ben ik ook direct belanghebbende bij het buitenlandse beleid. Als ik zie dat een meisje in Israël gestorven is, dan wel indirect door Nederlands belastinggeld, dan heb ik de morele plicht om daar tegen te protesteren. ”

Terreurfinanciering?
De oud-PVV’er doelt op een aanslag van het PFLP in 2018 in Israël op een Israëlisch gezin, waarbij de dochter werd vermoord. Vorig jaar zomer werd publiekelijk bekend werd dat twee medewerkers van de Palestijnse landbouworganisatie UAWC mogelijk betrokken waren bij deze aanslag. Het UAWC heeft jarenlang Nederlands hulpgeld ontvangen uit de pot van Ontwikkelingssamenwerking, de portefeuille waar Kaag tussen 2017 en 2021 voor verantwoordelijk was. De geldstroom werd stopgezet en er kwam een onderzoek dat nog niet is afgerond. Op verzoek van DENK-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu werden de donaties weer hervat. Onlangs berichtte Elsevier over een rapport waaruit blijkt dat Nederland via Europese hulpfondsen jarenlang getrapt geld heeft betaald aan Palestijnse terreurorganisaties. Kaag stelde daarop dat er momenteel nog een onderzoek loopt.

Twee wegen
Is aangifte nu nodig? Hebben we daar niet de politieke arena voor? Hartong: “We moeten in dit geval beide wegen bewandelen. Er is sprake van een mogelijk strafbaar feit en niet alleen politiek wanbeleid. Over die strafbaarheid, daar gaan de politici niet over maar de rechter.” In een verdrag van de Verenigde Naties staat dat lidstaten geen geld beschikbaar mogen stellen, direct of indirect, aan terreurorganisaties. Is dit geen politieke stunt van Hartong? “Nee. Dat kunnen mensen natuurlijk zeggen, maar ik ga de dood van een zeventienjarig meisje niet misbruiken voor een stunt voor de bühne. Als theoloog, wat ik ook ben, vind ik dat een Nederlands burger de morele plicht heeft om een strafbaar feit aan te geven.”

In beroep gaan
Via de politie gaat de aangifte naar het Openbaar Ministerie (OM), dat het in behandeling kan nemen. “Het OM kan allerlei redenen verzinnen om geen rechtsgang aan te gaan. Zelf vind ik met name het VN-aspect interessant. De Nederlandse wetgeving is steeds meer gebonden aan internationale verdragen. Mocht het OM het toch seponeren, dan zal ik in beroep gaan en de rechter alsnog verzoeken om vervolging.” De PVV is juist erg kritisch op die verdragen. Is dat geen contradictie? “Ik doe niks toe of af aan de rechtsgeldigheid. De wetten en verdragen zijn er nu eenmaal, en ze staan open voor iedereen om te gebruiken. Ik ben niet meer actief voor de PVV, maar ben gewoon een burger van Nederland. In die hoedanigheid, met een persoonlijke aangifte, heb ik dit gedaan.”

Oud-LPF’er
Lucas Hartong was in 2002 kort actief voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarna hij in 2006 aansluiting zocht bij Geert Wilders en diens PVV. Tijdens de Europese verkiezingen van 2009 werd hij net niet gekozen, maar een jaar later kwam hij alsnog in het Europarlement omdat zijn voorganger Louis Bontes naar de Tweede Kamer ging. Het gistte nogal in de PVV en na het vertrek van delegatieleider Laurence Stassen – zij vertrok na de ‘Minder, minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders – nam Hartong het stokje kort van haar over. Nog dezelfde dag besloot ook hij te vertrekken. Hij zou alleen nog lopende zaken afhandelen. Later bleek dit te liggen aan de samenwerking van de PVV met andere rechts-nationalistische partijen zoals het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Hartong kon zich niet vinden in het antisemitische discour binnen deze partijen.

Reactie Kaag
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan Jonet.nl weten dat we in een vrij land leven. “Het staat iedereen vrij om aangifte te doen. Het is goed gebruik dat een minister tegen wie aangifte is gedaan zich niet met de rechtsgang bemoeit. Dat doet de minister dus ook niet. Ze wacht eventuele verdere juridische stappen af’, aldus de zegsman.” Over het onderzoek dat nog loopt zegt hij het volgende: “Het externe onderzoek is nog gaande en wordt naar verwachting in juli afgerond. De minister zal de Tweede Kamer vervolgens informeren over de uitkomsten ervan.”

Lees ook:
Opnieuw melding doorsluizen Nederlands hulpgeld naar Palestijnse terreurclubs
Uit een rapport blijkt dat Nederland via Europese hulpfondsen jarenlang getrapt geld heeft betaald aan Palestijnse terreurorganisaties. Het belastinggeld ging naar Palestijnse hulporganisaties, die op hun beurt facturen en documenten vervalsten zodat het geld kon worden doorgesluisd naar terreurgroepen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Oud-Europarlementariër doet aangifte tegen Kaag om ’terreurfinanciering’