Opnieuw melding doorsluizen Nederlands hulpgeld naar Palestijnse terreurclubs

PFLP, wikipedia

Uit een rapport blijkt dat Nederland via Europese hulpfondsen jarenlang getrapt geld heeft betaald aan Palestijnse terreurorganisaties. Het belastinggeld ging naar Palestijnse hulporganisaties, die op hun beurt facturen en documenten vervalsten zodat het geld kon worden doorgesluisd naar terreurgroepen. Dit meldt Elseviers Weekblad (EW). Een daarvan is het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Deze club kwam eerder al in beeld in de kwestie rond Nederlands hulpgeld aan landbouworganisatie UAWC. Volgens Kaag lopen er momenteel meerdere onderzoeken naar de mogelijke fraude met hulpgelden.

Nederlands belastinggeld
Het gaat om miljoenen euro’s per jaar voor zeven hulporganisaties die in de Palestijnse gebieden actief zijn. Naast Nederlandse werden ook Spaanse, Duitse, Zwitserse, Zweedse, Britse en Belgische donoren en EU-instanties opgelicht, aldus EW. Het blad kreeg inzage in een Israëlisch rapport waarin vier Palestijnse financieel-managers van hulporganisatie Health Work Committee (HWC) zijn gehoord. De vier zijn verhoord omdat ze verdacht worden van fraude en hulp en terrorisme. Ook zijn er allerlei schriftelijke bewijzen die aantonen dat er met Europees hulpgeld is geknoeid en dat deze gelden onder andere naar het PFLP zijn gegaan.

Vier accountants
De Israëlische autoriteiten hebben geen problemen met humanitaire hulp aan de Palestijnse gebieden, maar benadrukken dat terreurorganisaties via zeven hulporganisaties worden gesponsord. Zij storten hulpgeld door naar de terreurgroepen, voor wie dit geld de financiële levensader is. De vier opgepakte accountants van HWC zijn allen lid van het PFLP, aldus de Israëli’s. Twee verdachten werkten extra goed mee, omdat ze eerder door de PFLP waren ontslagen. Naast dat ze geld via vervalsing van facturen en documenten doorsluisden naar de terreurgroep, roomden ze ook gelden af voor zichzelf.

Sinds 2012 zouden vier Palestijnse hulpclubs Nederlands belastinggeld hebben ontvangen, waaronder Defense for Children Palestine. Een van de verdachten, Said A., zegt dat deze organisatie niet eens met de administratie hoefde te rommelen, want het geld werd jaarlijks klakkeloos door Nederland overgeboekt, aldus EW. Op 6 en 11 april vertelde hij over Nederlandse donatiegelden aan mensenrechtenorganisatie Al-Haq, een club waar alleen leden van PFLP aan de slag kunnen. Ook vertelde hij dat er in Ramallah een drukkerij is die dienst doet als administratiecentrum voor valsheid in geschrifte.

UAWC
Het verhoor van de verdachten spitst zich toe op het UAWC, een landbouworganisatie die vorig jaar door minister Sigrid Kaag (D66) voor Ontwikkelingssamenwerking onder de loep werd genomen nadat er tekenen waren van fraude. De donaties werden stopgezet, maar zijn intussen hervat op verzoek van DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu. Uit het onderzoek dat in handen is van EW blijkt dat een van de verdachten in augustus 2019 de vervalsingen besprak met twee PFLP-mensen. ‘Als de terreurorganisatie in het rood stond bij toeleveranciers, plaatsten de hulporganisaties bestellingen bij diezelfde leveranciers. Daarvan werden de bedragen schromelijk overdreven’, aldus het blad. Zo vereffenden de hulpclubs de schulden van het PFLP. ‘Zij brachten daarna de kunstmatig verhoogde bedragen bij West-Europese donoren in rekening’.

Grootschalige fraude
In het rapport trof EW geen voorbeelden aan van vervalsingen waarmee Nederlandse hulporganisaties of het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn misleid. Wel staan er in het document verklaringen van de verdachten en overzichten waaruit blijkt dat Nederlandse steun via het netwerk van de zeven hulporganisaties werd opgeslokt door het PFLP. Volgens een inlichtingenfunctionaris in Jeruzalem waren er ‘jarenlang aanwijzingen dat [Nederlandse] hulpbedragen terechtkwamen bij de gewapende tak van het PFLP. Maar dat zo stelselmatig en grootschalig werd gefraudeerd, is ons nu pas gebleken’.

Reactie Kaag
Demissionair minister Kaag werd dinsdag gevraagd om een reactie. Ze had de hoofdlijnen van het stuk gezien en wees op een Kamerbrief. Daarin staat dat er een intern Europees onderzoek is waar Nederland op wacht. Nederlands geld wordt ook via de Verenigde Naties aan Palestijnse hulporganisaties gestort, aldus Kaag. “De meeste Europese lidstaten vonden de kwaliteit van de informatie niet dusdanig dat ze hun financiering wilden stopzetten. Wij wachten het interne onderzoek van de Europese Unie af en we kijken dan verder wat we zelf doen. We hebben meer informatie nodig.” Ze benadrukt dat Nederland het enige land was dat financiering aan het UAWC heeft gestopt. “Het is heel belangrijk dat je uit allerlei bronnen alles weegt. Ik wil zorgvuldig alles tot op de centimeter onderzoeken.” Kaag stelde dat het onderzoek naar het UAWC nog loopt. “Er lopen verschillende trajecten.”

Lees ook:
‘Namen UAWC-medewerkers in antwoorden aan Tweede Kamer opzettelijk weggelakt’

De zaak rond de Nederlandse geldsteun aan de Palestijnse landbouworganisatie UAWC krijgt een nieuwe wending. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou in antwoorden op Tweede Kamervragen opzettelijk namen van UAWC-medewerkers hebben weggelakt. Hetzelfde geldt voor bouwlocaties van het UAWC.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Opnieuw melding doorsluizen Nederlands hulpgeld naar Palestijnse terreurclubs