Tofik Dibi in de problemen door anti-Israël-uitlatingen, Halsema neemt stappen

Flickr, R. Wijnants

Ex-Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) heeft zichzelf mogelijk in de nesten gewerkt door anti-Israëlische uitingen op Twitter. De GroenLinks-prominent, die thans een hoge gemeenteambtenaar is in Amsterdam, sprak zich uit voor het boycotten van producten uit Israël. Ook viel hij anderen aan. Partijgenote en burgemeester Femke Halsema stelt nu dat Dibi de gemeentelijke gedragsregels voor ambtenaren heeft overtreden. Er komt een gesprek met het Bureau Integriteit van de gemeente, aldus Halsema. Volgens Dibi waren de tweets grove grappen. Hij heeft ze inmiddels verwijderd.

Op 21 mei ging Dibi plotseling ‘los’ op twitter. Zo wenste hij de Tweede Kamerleden die tijdens de CIDI-demonstratie in Den Haag met de Israëlische vlag op de foto waren gegaan allemaal ‘buikgriep’. Ook sprak de ambtenaar voor stadsdeel Nieuw-West zijn expliciete steun uit voor sancties tegen Israël en het boycotten van Israëlische producten. Daarop kreeg hij veel tweets met kritiek, waarna hij een foto twitterde van kakkerlakken, doelend op journalisten van De Telegraaf en trollen. Bepaalde Joden voelden zich hierdoor aangesproken, omdat de vergelijking tussen Joden en kakkerlakken geregeld wordt gemaakt.

Vragen aan Halsema
JA21-voorvrouw Annabel Nanninga vroeg woensdag in de Amsterdamse raad aan Halsema wat ze van deze uitlatingen vindt. Worden zijn uitlatingen door het college van burgemeester en wethouders gedeeld en zijn ze wel in lijn met de gedragscode? Daarin staat dat ambtenaren niet zomaar politieke uitspraken in het openbaar mogen doen, laat staan dat ze racistische of discriminerende uitingen mogen doen. Het maakt daarbij niets uit of dit binnen of buiten werktijd gebeurt, aldus de code.

“U heeft gelijk,” zei Halsema tegen Nanninga. “De uitspraken die zijn gedaan, zijn niet conform de gedragscode. Dat betekent ook dat er gevolgen zullen zijn. Op dit moment is de ambtenaar niet beschikbaar, maar op het moment dat hij terugkeert, zal er een gesprek plaatsvinden met zijn leidinggevende in aanwezigheid van het Bureau Integriteit.” Dibi heeft zich mogelijk ziek gemeld of is mogelijk met vakantie. Als hij terug is op zijn werk, volgt er een gesprek. Het is nog niet duidelijk of er ook maatregelen zullen worden genomen.

‘Groffe grappen’
De GroenLinks-prominent heeft zijn tweets inmiddels weggehaald. Eerder deed hij ze af als ‘een grapje’ en later liet hij aan Jonet.nl-columnist Bart Vink weten dat het ‘twee ietwat groffe grappen’ waren ‘die makkelijk verdraaid konden worden en blijkbaar door u ook persoonlijk konden worden opgevat’, zo meldt De Telegraaf. Vink had Dibi’s omstreden tweet gedeeld en erbij gezet. ‘In plaats van steun te geven aan initiatieven voor vrede, welvaart en vooruitgang voor Israëli en Palestijnen, doet ook voormalig GL-Kamerlid Tofik Dibi een duit in het antisemitische zakje. Bah’, schreef Vink. Zijn tweet ging viraal en werd 50.000 keer gezien.

‘Corrigerend tikje’
Het is niet voor het eerst dat Dibi in opspraak komt door omstreden tweets. Eerder twitterde hij een omstreden tweet met: ‘Ik tijdens de ramadan als jullie op een terrasje een drankje doen’. Er stond een foto van een wapen bij. Inmiddels heeft hij op Twitter uitgebreid uitleg gegeven voor zijn acties van 21 mei jongstleden. Volgens hem is er ‘wat rumoer ontstaan’ over ‘evidente grappen’ die hij zou hebben gemaakt. De verwensingen naar de Tweede Kamerleden (‘buikgriep’) is zijn manier van ‘een corrigerend tikje geven’. Hetzelfde geldt voor de foto van kakkerlakken naar de Telegraafjournalist, aldus Dibi. Verder schrijft hij: ‘Ik neem niks terug van mijn woorden, maar bij mijn werk hoort een bepaalde verantwoordelijkheid die ik zal respecteren’.

Over Dibi
Dibi werkte jarenlang samen met Halsema toen zij nog fractievoorzitter van GroenLinks in de Kamer was. Na zijn vertrek werkte hij aan een boek, waarin hij onder meer uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. In 2018 werd hij bestuursadviseur van stadsdeelvoorzitter en jeugdvriend Emre Ünver (PvdA, GroenLinks). De Telegraaf stelde destijds vragen over de sollicitatieprocedure, die volgens het stadsdeel goed was verlopen. Van de vijftig sollicitanten zou Dibi de beste zijn geweest.

Categorie:

Home » Nieuws » Tofik Dibi in de problemen door anti-Israël-uitlatingen, Halsema neemt stappen