‘Rutte en Kaag botsen hard over Israël’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken hebben in de ministerraad een aanvaring gehad over Israël. Dat meldt De Telegraaf. De D66-minister en -voorvrouw zou het voor de Palestijnen hebben opgenomen waar de VVD-premier en -leider de kant van Israël zou hebben gekozen. Volgens de krant zou Kaag hem ‘een opportunist’ vinden en hij zou haar ‘hautain’ vinden. De botsing en de toch al stroeve omgang tussen de zou de formatie in Den Haag bemoeilijken. Kaag is getrouwd met een oud-bewindsman van Mahmud Abbas’ PLO en zou volgens critici niet onpartijdig zijn inzake Israël.

Het gebeurde allemaal afgelopen vrijdag in de ministerraad. Toen kwam het conflict tussen Israël en de Palestijnen ter sprake. Toen vertrekkend minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken – hij verhuisde dit weekend naar Economische Zaken om de teruggetreden minister Bas van ‘t Wout te vervangen en Kaag nam zijn plaats op Buitenlandse Zaken in – verslag had gedaan over Israël, wilde Kaag daar als vertrekkend minister van Ontwikkelingssamenwerking ‘nog wel wat nuance in het Nederlandse standpunt aanbrengen’, aldus een anonieme bron aan de krant. “Ze vond dat in het verhaal van Stef te weinig evenwicht zat,” zegt de ooggetuige.

Dat was tegen het zere been van Rutte, die de bijdrage van Kaag eenzijdig pro-Palestijns vond, aldus De Telegraaf. ‘Dit viel op. Want de D66-leider is getrouwd met een voormalige onderminister van de PLO, maar was ook vredesgezant, onderhield goede banden met Israël en zij en haar familie zijn door Hamas met de dood bedreigd’. Er kwam een woordenwisseling tussen Rutte en Kaag op gang die ontaardde in een stevige aanvaring. “Het was buitengewoon fel,” vertelt een ooggetuige tegen de krant. “Wat sfeer betreft was dit niet alleen inhoudelijk, maar ook persoonlijk.” Meerdere betrokkenen vertellen dat Kaag vervolgens de vergaderzaal verliet.

‘Later in de vergadering kwam Rutte terug op het incident, kennelijk geschrokken van de ophef’, schrijft De Telegraaf. ‘Hij vermeldde toen naar verluidt dat Kaag ‘helemaal gelijk; had gehad, waarna de gemoederen weer tot bedaren zouden zijn gekomen’. De minister wil echter niet vertellen wat er in de ministerraad is gebeurd en ontkent dat van haar kant de gemoederen niet hoog zijn opgelopen. Rutte zegt helemaal niets. Een andere bewindspersoon stelt dat Rutte Kaag ‘hautain’ vindt en dat zij hem een opportunist vindt. Andere ministers zouden twijfelen of de twee een goede tandem kunnen vormen in een nieuw kabinet.

Eerder dit voorjaar hadden Kaag en Rutte en ‘verzoenende lunch’ op het Catshuis, maar die heeft volgens betrokkenen weinig impact gehad op hun relatie. De premier kwam in de problemen toen bleek dat hij tegen de pers gelogen had over de positie van het bekende Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), waarna het vertrouwen in hem door alle partijen behalve zijn VVD, D66, het CDA en CU werd opgezegd. De formatie kwam stil te liggen en oud-Eerste Kamervoorzitter Herman Tjeenk Willink (PvdA) werd als informateur aangewezen om de kluwe te ontwarren. Na weken van masseren kwam er een opening naar een nieuwe formatieronde, die deze week is ingezet door de volgende informateur Mariette Hamer (PvdA). Zij spreekt met de vier regeringspartijen en de drie linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Rutte en Kaag botsen hard over Israël’