‘Ik durf niet meer!’ – gastcolumn Elijah Delsink 

Elijah Delsink (LBVSO)

Op Twitter plaatste voorzitter Elijah Delsink (18) van het Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) een openhartige bekentenis: hij durft zich niet langer te bewegen in het maatschappelijk middenveld. Als Joodse jongen heeft hij angst maar is hij ook moe van het vele bashen en bedreigen dat hen ten deel valt. Op Twitter, thans X, schreef hij het volgende statement dat Jonet.nl wil delen.

Na een bak agressieve berichten en ernstige bedreigingen als wij aandacht vroegen voor de oorlog tussen Israël en Hamas die is geïmporteerd naar de klas en dit veranderd heeft in een plek van omerta, hou ik mij stil. Want als Joodse jongen durf ik niet meer… Een treinstation ontwijk ik voortaan. Want als Joodse jongen durf ik niet meer…

Tientallen berichten voor op X zijn er getikt en weer uit angst verwijderd. Want als Joodse jongen durf ik niet meer… Ik had graag gister samen met het bestuur van LBVSO meegelopen in de klimaatmars, maar zag, voordien al signalen dat de oorlogsconflicten ook de pas erin zouden zetten, dus bleef ik thuis. Want als Joodse jongen durf ik niet meer…

De mezoeza is van mijn deurpost gehaald en heeft plaats gemaakt voor bewakingscamera’s, en de menora zal niet meer in mijn vensterbank branden voor dé Palestijnse én Israëlische kinderen. Want als Joodse jongen durf ik niet meer… Mij uitspreken dat ik niet begrijp waarom er toch steeds weer mensen zijn die dé leus blijven gebruiken omdat het kwetsend en grievend is en ik mij afvraag waarom er dan niet iets anders gebruikt kan worden zal ik niet meer doen. Want als Joodse jongen durf ik niet meer…

Met verdriet heb ik uitnodigingen afgeslagen om in debat te gaan met een lijsttrekker, en daardoor mijn állergrootste droom in rook zien opgaan, uit angst dat mijn joodse afkomst op social media het thema onderwijs zou ondersneeuwen. Want als Joodse jongen durf ik niet meer… Mijn droom om na mijn VSO op de UVA te gaan studeren heb ik laten varen. Want als Joodse jongen durf ik niet meer…

Elk kind lijkt te moeten kiezen tussen land, geloof en vlag. Elk kinds ellende wordt afgewogen tegen dat van het andere kind. Door andermans conflicten komen kinderen, jongeren en mensen tegenover elkaar te staan. Ik ben niet de vijand. Moslims of Palestijnen zijn niet de vijand. Joden of Israëliërs zijn niet de vijand. Besef hoe bang mensen, kinderen en jongeren kunnen geraken door de pittige uitspraken die u nu doet over dit conflict en deze oorlog.

Kennis mist vaak dus kies uw woorden zorgvuldig en maak ruimte voor elkaar. Helemaal niets meer durven zeggen zit niet in mijn aard en veilig achter de schermen voer ik samen met LBVSO wel gesprekken met beleidsmakers om voor deze verontrustende polarisatie oplossingen te vinden. Om islamofobie en antisemitische die in vele scholen in gevaarlijke vlammen oplaait de kop in te drukken.

Luister naar elkaars pijn, blijf in gesprek, hou elkaar vast en verbind. Want waar wij leerlingen vooral naar op zoek zijn is hoop en veiligheid.

Elijah Delsink is achttien jaar en heeft klassiek autisme en is scholier van een Amsterdamse school voor voortgezet speciaal onderwijs. Hij zit in 5 vwo. Elijah is ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en heeft een Joodse achtergrond.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Columns en opinie » ‘Ik durf niet meer!’ – gastcolumn Elijah Delsink