‘Joods gezin weggehoond op UvA-diploma-uitreiking’

Klimaatbezetters tegen Israël (beeld: twitter)

Tijdens een diploma-uitreiking aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) waren antisemitische en anti-Isaëlische leuzen te horen. Een Joods gezin dat aanwezig was, protesteerde ertegen, maar zij werden weggehoond en antisemitisch bejegend. Geen van de docenten of medewerkers greep in. Het publiek joelde volgens De Telegraaf ‘Fucking Jews!’. De UvA zegt het incident hoog op te nemen en biedt excuses aan.

Radicale elementen

De vader van het Joodse gezin, André van Stad, zag naar eigen zeggen hoe een van de sprekers leegliep over ‘zijn leven in Jeruzalem, met veel radicale kritiek op Israëli’s en de Israëlische regering, scandeerde hij de leus From the river to the sea, Palestine will be free‘. Hij en zijn vrouw stonden op en ageerden ertegen, maar kregen de hele zaal tegen zich. “Toen wij de zaal verlieten omdat wij ons niet meer veilig voelden, onder meer ’Fucking Jews’ naar het hoofd gesmeten. Er zaten allemaal radicale elementen in het publiek.”

Geen oplossing

Van Stad merkte het eigenlijk al toen hij de zaal in kwam. In het publiek zaten mensen met Palestijnse sjaals en een vlag. De sfeer was al broeierig. Nadat het gezin buiten waren, dienden ze een klacht in bij de organisatie, die hen aanbood om in een aparte ruimte het diploma van hun zoon te vieren. “Om de Palestijnen niet onder ogen te hoeven komen. Maar dat is toch geen oplossing? Ze hadden die joelende menige eruit moeten zetten, in plaats van ons als familie proberen te isoleren.”

Bedreiging

Het verbaast Van Stad dat geen van de docenten en UvA-medewerkers in de theaterzaal ingreep of afstand nam. Met name ‘From the river to the sea’ kwetste het gezin. Van Stad heeft begrip voor ‘ieders vrijheid van meningsuiting. Maar deze radicale tekst zien wij als een bedreiging voor ons leven. Alle Joden moeten worden vernietigd, betekent de slogan letterlijk. Als je dan ook nog eens zo wordt uitgescholden, werkt dat enorm intimiderend. De UvA moet niet toestaan dat een student zo’n beladen politieke speech houdt’.

Onderwijsinspectie

Een van de aanwezigen bevestigt bij de redactie van Jonet.nl wat er gebeurde. Zij heeft een klacht ingediend bij de onderwijsinspectie over de UvA vanwege het politieke betoog, dat ook racistisch en agressief was. Verder wil zij haar steun uitspreken aan de Joodse familie. Haar zoon en dochter sluiten zich daarbij aan. Wat een feestelijke diploma-uitreiking had moeten zijn, is voor hen uitgelopen op een nare ervaring.

Hoog op nemen

Via een woordvoerder laat de UvA aan de krant weten het hoog op te nemen wat er gebeurd is. “Het kan niet zo zijn dat een student een diploma-uitreiking als podium gebruikt om dit soort explosieve politieke uitspraken te doen. De universiteit zal alle aanwezigen per mail benaderen en excuses aanbieden voor het voorval. Bovendien zal met de betreffende student een gesprek worden gevoerd om hem duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is.”

Patroon

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet bij monde van medewerker Aline Pennewaard een patroon bij de UvA te zien. Telkens zijn er dergelijke incidenten, waarna excuses van de universiteit volgt. ‘Maar telkens opnieuw is men te laf om in te grijpen op het moment dat zoiets gebeurt,” zegt ze. Politieke uitingen horen niet thuis op een diploma-uitreiking. “Er waren minstens twee momenten waarop dit de kop in had kunnen worden gedrukt. Dat is niet gebeurd en als klap op de vuurpijl kreeg het Joodse gezin ook nog eens het aanbod om de naborrel in een aparte kamer te doen.”

Juist goed

Studentenrabbijn Yanki Jacobs zegt tegen De Telegraaf: “Universiteiten zijn er om het academisch debat mogelijk te maken en behoren niet te dienen als podium voor extremistische, polarisende en bovenal demoniserende uitspraken. Ik roep de universiteit op een zero-tolerance beleid te hanteren en om studenten en docenten die meedoen aan deze gevaarlijke en onacceptabele trend, ernstig te berispen.” Hij noemt het juist goed dat de UvA het incident hoog opneemt.

ASVA reageert

Update: De studentenunie ASVA laat aan de redactie van Jonet.nl weten dat de uitspraken van meneer Van Stad en de feiten in het stuk van De Telegraaf niet zouden kloppen. ‘De UvA heeft fouten gemaakt in het conformeren van het verhaal dat er “fucking Jews” zou zijn geroepen, en dat de zin: “From the river to the sea, Palestina will be free” Zou zijn uitgesproken’, schrijft voorzitter Izabella Voortman. De ASVA gaat niet in op het gevoel van het Joodse gezin antisemitisch te zijn bejegend.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Joods gezin weggehoond op UvA-diploma-uitreiking’