Palestijnse vlag in Verzetmuseum Amsterdam

Palestijnse vlag in het Verzetsmuseum, Museumnacht 2023 (beeld: Twitter/X)

In het Amsterdamse Verzetsmuseum was tijdens Museumnacht een grote Palestijnse vlag te zien. Het doek werd geprojecteerd op een muur en werd gepresenteerd als teken van verzet. Bij veel Joden schiet de vlag in het verkeerde keelgat, onder meer omdat het wordt gezien als een teken van terreur. Volgens critici wordt het huidige conflict tussen Israël en de Palestijnen zo vermengd met de bange jaren ’40-’45. Andere musea in de hoofdstad werd besmeurd met rode verf.

Pally-vlag

Het was Michael Vis, deelraadslid voor de VVD, die op Museumnacht per toeval een foto uit het Verzetsmuseum doorkreeg. Hij zag de Palestijnse vlag tegen de muur geprojecteerd. Hij nam een foto en zette die op Twitter, thans X, met: ‘Museumnacht in het Verzetsmuseum. Wat gebeurt hier?’ Op het sociale medium is de verontwaardiging groot. Onder meer Brigitte Wielheesen schrijft: ‘Big Shame, een Pally vlag in het verzetsmuseum’. Anderen schrijven het museum aan, tevergeefs.

Excuses

Jonet.nl heeft vragen neergelegd bij de directie van het museum over de Palestijnse vlag. Directeur Liesbeth van der Horst laat daarop weten: ‘Wij hebben deze vlag niet zelf geprojecteerd. De groep Here to support had deze opgenomen in een PowerPoint. Toen ons dit werd gemeld, hebben we de afbeelding direct laten verwijderen en onze excuses aangeboden’. Later volgde een uitgebreide verklaring op de site van het museum, waarin de link wordt gelegd naar Afrogrooves, een als pro-Palestijns bekend staande band waaraan Here to Support gelinkt is. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt het niettemin ‘goed dat de directie zo snel heeft ingegrepen’.

Los van de vlag waren er ook andere uitingen in het museum:

‘Niet meer neutraal’

Voor veel Joodse Nederlanders is het laten zien van de Palestijnse vlag in het grootste verzetsmuseum van het land niettemin een trap in het gezicht. Op die manier zegt het museum indirect een kant te kiezen in het conflict, terwijl het museum moet gaan over de Tweede Wereldoorlog, de Jodenvervolging en het verzet daartegen, aldus critici. Door het conflict tussen Israël en de Palestijnen naar het museum te halen is de directie niet langer neutraal, klinkt het.

Nivellering

Eerder kwam directeur Van der Horst onder vuur te liggen door naast de helden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ook de daders een plek te geven. Door ook het verhaal van SS’ers, Jodenjagers en NSB’ers te laten zien, doet het museum aan ‘nivellering’ – vervaging van het denken tussen goed en fout, wat die periode zo kenmerkte – stelde onder meer Natasha Gerson. Zij en andere kritische Joodse Nederlanders spraken Van der Horst erop aan, die zichzelf verdedigde.

Rode verf

In dezelfde Museumnacht werden het Van Goghmuseum, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum met rode verf beklad. Tegelijkertijd was er een groepje demonstranten dat schreeuwde ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ een leus die door velen als antisemitisch wordt gezien, omdat die oproept tot het verjagen van de zeven miljoen Joden die nu in Israël wonen. Afgelopen maandag waren ook al standbeelden op de boulevard van Scheveningen met rode verf besmeurd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Palestijnse vlag in Verzetmuseum Amsterdam