Belgische minister wil sancties tegen Israël onderzoeken

Caroline Gennez (YouTube)

De Belgische minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking wil onderzoek naar sancties tegen Israël vanwege ‘het geweld in Gaza’. De sociaaldemocrate zei dat op zondag in VTM-Nieuws. Volgens haar schendt Israël momenteel het oorlogs- en humanitair recht door onschuldige burgers collectief te straffen voor de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

‘Israël naar ICC’

België loopt met Gennez in het westen voorop in de roep om sancties tegen Israël. “Het is duidelijk dat Israël hardhorig is,” zegt de politica. “Er moeten tegenmaatregelen onderzocht worden rond Israëlische producten en visa van hooggeplaatste personen.” Het Internationaal Strafhof (ICC) moet volgens haar een onderzoek moet instellen. Gennez noemt de situatie in Gaza momenteel ‘afgrijselijk, waarbij veel onschuldige burgers en heel veel kinderen onmenselijk lijden’.

Aanvaring

Eerder kwam Gennez al in aanvaring met Israël na foutieve uitspraken over het beleid van het land in de betwiste gebieden. Volgens haar worden hele dorpen platgemaakt door Israël, terwijl het in werkelijkheid gaat om panden die bijvoorbeeld zonder vergunning zijn gebouwd. Daar zitten geregeld projecten tussen die zijn opgezet met Belgisch ontwikkelingssamenwerkingsgeld. Niettemin bleef Gennez, die geldt als een veterane in de Vlaamse politiek, volharden.

BDS-strategie

De uitlatingen van Gennez zorgden voor een diplomatieke rel tussen België en Israël, dat de Belgische ambassadeur in Tel Aviv ter verantwoording riep. In Brussel vond een gesprek plaats tussen de politica en de ambassadeur van Israël in België. Beide dames kwamen er niet echt uit. De strategie van Gennez past volgens kenners bij die van BDS, een internationale beweging oproept tot verzet tegen Israël met als middel boycots, desinvesteren en sancties.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische minister wil sancties tegen Israël onderzoeken