Caroline Gennez: ‘Dialoog met Israël blijft open’

Federaal parlement Brussel (foto: K. Rijken)

De Belgische minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking zegt dat ‘de dialoog met Israël open blijft’ na haar gesprek met de Israëlische ambassadeur. Dat gesprek vond plaats na een omstreden uitspraak van Gennez over Israël, dat volgens haar ‘hele Palestijnse dorpen van de kaart veegt’. Met haar uitspraken in de krant De Morgen ontlokte de sociaaldemocrate een diplomatiek conflict met Israël.

‘Zorgen geuit’

Israël kwam in het verweer en ontbood de Belgische ambassadeur in Tel Aviv. Gennez zelf zei in gesprek te gaan met de ambassadeur van Israël in België. Dat gesprek heeft nu plaatsgevonden. Gennez: “We hebben onze bezorgdheid geuit over het toenemende geweld en het oplopende aantal slachtoffers, zowel in de bezette Palestijnse gebieden als in Israël, en over de impact ervan op projecten, gebouwen en scholen die mee zijn gesteund door internationale solidariteit.”

‘Palestina’

Gennez heeft gezegd dat België zal doorgaan met ‘de versterking van onze ontwikkelingsprojecten in Palestina’, daarmee niet in acht nemend dat er nog geen onafhankelijke Palestijnse staat bestaat. “En dat we op Europees niveau zullen blijven ijveren voor een betere monitoring van de gevolgen van het toenemende geweld en instabiliteit op Europese ontwikkelingsprojecten in het gebied.” Net als Nederland en de EU wil België een tweestatenoplossing.

Analyse

Dialoog of niet, de vraag is of Israël en België nog door een deur kunnen. Dat zal mettertijd moeten blijken. Feit is dat Belgische ontwikkelingsprojecten in de Palestijnse gebieden in de afgelopen jaren door Israël zijn ontmanteld omdat ze illegaal neergezet waren of niet voldeden aan de vergunningseisen, aldus de Israëlische autoriteiten eerder. Mogelijk zit daar het chagrijn bij de huidige minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Het kost de Belgische belastingbetalers immers extra geld als projecten worden ontmanteld.

Lees ook:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Caroline Gennez: ‘Dialoog met Israël blijft open’