Joodse geschiedenis Dapperbuurt in kaart gebracht

Rogier Schravendeel reikt zijn boek uit (De Brug)

Het Joodse verleden van de Dapperbuurt in Amsterdam is in kaart gebracht. Internetpionier Rogier Schravendeel heeft er een boek over gemaakt. Hij publiceerde eerdere meerdere historische werken over de Joodse gemeenschap in Amsterdam-Oost. Hij is tevens de oprichter van de site Indischebuurt.nl. In 2017 hield hij een crowdfunding-actie om in de Indische Buurt Stolpersteine te plaatsen. 

Herdenkingsboek

Schravendeel reikte hij de eerste honderd exemplaren van de derde, uitgebreide versie van het ‘Herdenkingsboek Joodse Dapperbuurt’ uit. Dat gebeurde in het bekende Café Nieuwland. “Ik hoop dat de boeken aanzetten tot denken. We zijn allemaal broeders en zusters en moeten op elkaar letten. De mensheid leert weinig van de geschiedenis. Een holocaust kan ook hier zo weer gebeuren. Heden ik, morgen jij,” zegt hij tegen het lokale blad De Brug

Molukkenstraat

Uit onderzoek blijkt dat vroeger in de Molukkenstraat een synagoge stond. Deze wordt tegenwoordig herdacht met een plaquette. Schravendeel: “Veel mensen weten niet dat voor de Holocaust tussen de 20.000 en 30.000 Joden in Oost woonden, veel meer dan in de voormalige Jodenbuurt. Vanuit de Indische Buurt zijn 558 mensen afgevoerd en vermoord in concentratiekampen.” Het eerste herdenkingsboek dat hij maakte ging over de Indische Buurt.

Heel Oost

Nadien ontwikkelde hij meerdere herdenkingsboeken, onder meer voor de Joodse geschiedenis van straten rond het Oosterpark, in Betondorp en de Transvaalbuurt. Ook de Weesperzijde heeft een boekje gekregen over het Joodse verleden. Maar Schravendeel ging verder: hij maakte een boek over Samuel Verdoner, de laatste chazzan van Oost. “Zolang ik dat kan blijf ik eraan werken om over alle straten in Oost Joodse herdenkingsdocumenten te maken.” Op dit moment hij aan een herdenkingsboek over de Weesperzijdestrook.

Lees ook:

Categorie: |

Home » Cultuur » Boeken » Joodse geschiedenis Dapperbuurt in kaart gebracht