Stolperstein uit Indische Buurt in Amsterdam geroofd

foto van bewoners

Vandalen of dieven hebben een Stolperstein in Amsterdam uit de stoep gerukt en meegenomen. Het gaat om een steentje in de Gorontalostraat in de Indische Buurt, waar ooit de Joodse meneer Hartog de Rooij woonde. Hij werd 1942 in Auschwitz vermoord. Van de daders ontbreekt momenteel ieder spoor. Het zou de eerste keer zijn dat een struikelsteen in Amsterdam is geroofd. Onlangs verdwenen er nog wel een paar stenen bij een verbouwing in de Sarphatistraat. Een initiatiefnemer zweert dat de verdwenen steen uit de Gorontalostraat terugkeert.

Deze week werd Stukenberg ervan op de hoogte gebracht dat de steen was verdwenen. Twee buurtbewoners merkten dat op en meldden het. Ze maakten een foto van het gat dat nu in de stoep gaapt. “Wij kregen anderhalve maand geleden een brief thuis dat er een steenlegging zou plaatsvinden,” zegt een van hen tegen Het Parool. “Het is indrukwekkend en bijzonder dat wij nu ook een steen in onze straat hebben. Het is bizar dat hij nu al weg is. Geen idee wat er is gebeurd, maar als hij gestolen is, is dat wel onbeschoft.”

Stukenberg weet niet waar de steen momenteel is, aldus de krant. “We weten niet wat er gebeurd is. Als de steen is gestolen, is dat choquerend. Dat zou de eerste keer in Amsterdam zijn.” Onderwijl heeft hij contact opgenomen met de gemeente Amsterdam over de weggenomen steen. “De struikelsteen voor Hartog de Rooij komt er weer te liggen, zegt Rogier Schravendeel van het project Stolpersteine Indische Buurt, die de initiatiefnemer is. “Wie dat betaalt, is van later zorg. Maar de steen, die komt terug.” In de wijk woonden tot aan de Sjoa zeker 550 Joden. Stolpersteine Indische Buurt wil voor hen allen stenen gaan leggen. De Indische Buurt is echter een wijk met veel sociale problemen.

Op Twitter is met verontwaardiging en verbazing gereageerd op het verdwijnen van het struikelsteentje. ‘Wat verschrikkelijk, hier ga ik snel achteraan! Pas gelegde struikelsteen verdwenen uit Indische Buurt’, schreef stadsdeelbestuurder Rick Vermin (GroenLinks) in een tweet. ‘Respectloos gedrag !!!! Waar blijft de gemeenteraad met een veroordeling ???’ twittert gebruiker Patrick van Rijswijk. Anderen spreken ook schande van deze daad.

Vorige maand verdwenen er plotseling twee stenen in de Sarphatistraat. In hun onwetendheid hadden twee stratenmakers ze op een hoop gegooid. Deze straat ligt al bijna een jaar open voor een herinrichting. Bij toeval vond een buurtbewoonster de stenen op de stapel met weggegooide oude straatstenen. Ze nam contact op met de Stichting Stolpersteine, die het voorval aankaartte bij de gemeente Amsterdam. Ambtenaren zijn de steentjes bij de vrouw komen ophalen. Ze worden bij oplevering van het nieuwe trottoir teruggeplaatst.

Lees ook:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stolperstein uit Indische Buurt in Amsterdam geroofd