Stolpersteine geroofd uit Spijkenisse

Stolpersteine
Stolperstein in Gouda (Wikipedia)

In Spijkenisse zijn vijf Stolpersteine uit de grond gerukt en meegenomen. Het gaat om de gedenkstenen van de familie Levie, die lagen voor het huis waar deze Joodse Nederlanders tot in 1942 woonden. De struikelstenen zijn koperen gedenkplaatjes, waarop deze vermoordde Joden worden herdacht. Hun namen staan erop. Betrokkenen voelen zich overvallen door de roof.

De stenen lagen sinds 2012 in de Voorstraat in Spijkenisse en zijn daar destijds in de grond geslagen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij zette het project in de jaren negentig op en slaat sindsdien in en buiten Duitsland Stolpersteine op plekken waar Joden woonden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Eerder sloeg Demnig al stenen in Nederland, onder meer in Maastricht, Gouda en Zwijndrecht.

De ontzetting in Spijkenisse is groot. Eén van de initiatiefnemers van deze struikelsteentjes zegt dat er ‘voor dit soort wandaden geen woorden bestaan’. Volgens de politie is het onduidelijk waarom de stenen zijn weggehaald. Een half jaar geleden werden er ook Stolpersteine in het naburige Middelharnis gestolen. Vermoedelijk gaat het om koperdieven, die dit edelmetaal laten omsmelten om er geld mee te verdienen. De koperprijs ligt hoog en gestolen koper is daarom lucratief.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine geroofd uit Spijkenisse