Stolpersteine in Maastricht

Voorzitter Dmitri Boutylkov van de Stichting Joods Cultureel Erfgoed met een Stolperstein (beeld: Kemal Rijken).
Voorzitter Dmitri Boutylkov van de Stichting Joods Cultureel Erfgoed met een Stolperstein (beeld: K. Rijken).

De stenen werden maandag en dinsdag in de binnenstad en buitenwijken van de Limburgse hoofdstad gelegd. Bij het plaatsen van de koperen steentjes waren vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Limburg aanwezig. “De jeugd van nu mag nooit vergeten wat er is gebeurd en daarom laten wij deze stenen leggen,” zei voorzitter Benoit Wesly van de Joodse gemeente in Limburg. Ook burgemeester Onno Hoes (VVD) woonde de plechtigheid bij. 

De stenen werden gelegd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die dit eerbetoon aan omgekomen mensen uit de Tweede Wereldoorlog bedacht. In Maastricht liggen nu stenen in onder andere de Grote Staat, Kleine Stokstraat, Kesselskade, Platielstraat, Scharnerweg en Gronsvelderweg. Aan de rand van de stad werd ook een steentje geslagen voor een overleden Sinti-meisje. In het centrum van de stad werden enkele stenen voor verzetsstrijders gelegd. Op de Limburgse tv-zender L1 kondigde voorzitter Dmitri Boutylkov van de Limburgse Stichting Joods Cultureel Erfgoed aan dat alle 350 slachtoffers ook zullen worden vereeuwigd in een boek. “Zodat ze herinnerd blijven,” aldus Boutylkov.

In totaal zijn dus vijftig koperen struikelsteentjes neergelegd. In de toekomst moeten er nog driehonderd bij komen. Omdat de gemeente Maastricht geen subsidie wil geven voor het creëren van de oorlogsmonumentjes moet de Stichting Joods Cultureel Erfgoed hiervoor zelf het geld inzamelen. Afgelopen mei werd daarom in het Theater aan het Vrijthof een benefietconcert georganiseerd, waarvoor de gemeente wel de huur van de zaal betaalde. Andere Limburgse gemeenten, zoals Vaals, Heerlen en Venlo, hebben wel meebetaald aan het realiseren van de Stolpersteine. 

Categorie:

Home » Nieuws » Stolpersteine in Maastricht