Stratenmakers in Amsterdam gooien Stolpersteine weg

Stolpersteine
Stolperstein in Gouda (Wikipedia)

Stratenmakers in de Amsterdamse Sarphatistraat hebben twee Stolpersteine weggegooid. De straat ligt al bijna een jaar open voor een herinrichting. Bij toeval vond een buurtbewoonster de stenen op een stapel met weggegooide oude straatstenen. Ze nam contact op met de Stichting Stolpersteine, die het voorval aankaartte bij de gemeente Amsterdam. Ambtenaren komen de steentjes binnenkort bij de vrouw ophalen.

De bewoonster vond de stenen op maandagavond. ‘Gisteravond deze struikelstenen gevonden op een berg stenen in de Sarphatistraat’, schreef de ze in een reeds verwijderde Facebook-post. ‘De gemeente is de straat aan het verbouwen en gooit deze roekeloos weg. Mee naar huis genomen, gepoetst en doorgegeven. Toch te triest voor woorden!’ Alexander Stukenberg van de Stichting Stolpersteine meldt contact op te hebben genomen met de gemeente.

Hij stelt dat Stolpersteinen na legging eigendom worden van de gemeente Amsterdam, maar dat die er geen zicht op heeft omdat die er geen procedure voor heeft. Ambtenaren zullen de struikelstenen bij de dame ophalen en in bewaring nemen totdat ze kunnen worden teruggeplaatst, aldus Stukenberg tegen de NOS. Vermoedelijk waren de stratenmakers onwetend en wisten ze niet wat Stolpersteine zijn.

Een soortgelijk incident speelde zich in het Groningse Haren af. Ruim een jaar geleden werden daar twee struikelstenen door straatwerkers bedolven onder een hete laag asfalt. Het was omwonenden opgevallen dat de stenen verdwenen waren. Ze sloegen alarm bij de gemeente Groningen, waarna met man en macht werd gewerkt om de steentjes weer te vinden. Uiteindelijk kwamen ze weer boven water en zijn ze opnieuw geplaatst.

Stolpersteine worden sinds begin jaren negentig gelegd door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Ze liggen voor de woonhuizen van Joden, Sinti, Roma en andere vermoorde slachtoffers van het nazi-regime van weleer. De steentjes zijn bedoeld als herinnering, kleine monumentjes waar mensen over kunnen ‘struikelen’. Sinds de start is het project van Demnig uitgegroeid tot een grote operatie. Inmiddels zijn over heel Europa duizenden stenen gelegd. In Nederland opende dit jaar een extra productieplek, omdat de vraag naar struikelstenen hier groter is dan in andere landen.

Lees ook:
Stolpersteine geroofd uit Spijkenisse

In Spijkenisse zijn vijf Stolpersteine uit de grond gerukt en meegenomen. Het gaat om de gedenkstenen van de familie Levie, die lagen voor het huis waar deze Joodse Nederlanders tot in 1942 woonden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Stratenmakers in Amsterdam gooien Stolpersteine weg