Israëli’s naar Uman ondanks Oekraïne-oorlog

Nahoumsabban, wiki commons

De jaarlijkse bedevaart naar de Oekraïense stad Uman staat weer op stapel. Oorlog of niet, voor Rosj Hasjanna worden tienduizenden Israëli’s en bedevaartsgangers uit de rest van de Joodse wereld verwacht. De Israëlische regering heeft een negatief reisadvies afgegeven, maar dat wordt door velen genegeerd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kan hun veiligheid niet volledig garanderen. Toch gaat de bedevaart door, zo zeggen beide landen.

Lange rijen

Op het vliegveld Ben Gurion in Israël staan lange rijen met passagiers die de gang naar Uman maken. Zij maken zich geen zorgen om de oorlog, want ze willen hoe dan ook op bedevaart, zo meldt de Jerusalem Post. ‘Het is moeilijk om niet gespannen of onzeker te zijn terwijl je je voorbereidt op een reis naar een land in oorlog. Maar dit is geen afschrikmiddel voor religieuze joden, en Israëliërs in het bijzonder, die van plan zijn de pelgrimstocht naar Uman te maken’, aldus de krant.

Kanonnenvlees

Zelensky belde afgelopen weekend nog met Netanyahu om door te geven dat de veiligheid van Uman-gangers niet kan worden gegarandeerd. De stad telt niet eens genoeg schuilkelders voor de eigen inwoners, laat staan voor bezoekers uit het buitenland. Toch zullen er naar schatting 50.000 Joodse pelgrims naar Uman komen, onder wie zo’n 30.000 Israëliërs. Dat zij kanonnenvlees voor de Russen dreigen te worden, zit hen niet dwars.

Negatief reisadvies

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft burgers opgeroepen niet naar Uman te reizen vanwege de aanhoudende Russische oorlog in Oekraïne. Verder riep Netanyahu in een verklaring aan de Israëli’s die naar Uman reizen op om ‘verantwoordelijk te handelen, en dat ‘de Heilige ons niet altijd heeft beschermd, zowel op Oekraïens als op ander Europees grondgebied’, doelend op de Sjoa. Zelensky – zelf van Joodse komaf – sprak van ‘een veiligheidsuitdaging die een dringende gezamenlijke reactie vereist’.

Rabbijn van Breslov

Negatief reisadvies van het ministerie of niet, de veelal orthodox-Joodse Uman-gangers willen kosten wat kost op de heilige plek komen. In de Oekraïense stad igt het graf van rabbijn Nachman van Breslov. De beroemde rabbijn is de stichter van de Breslover chassidische beweging. Pelgrims geloven dat een ieder die zijn graf bezoekt en oog heeft voor de armen niet in de hel terechtkomt. Vorig jaar trokken eveneens tienduizenden Joden naar het in oorlog zijnde Uman, maar niemand raakte gewond.

Lees ook:

Categorie: |

Home » Nieuws » Israëli’s naar Uman ondanks Oekraïne-oorlog