Diplomatieke rel België en Israël om uitspraak minister Ontwikkelingssamenwerking

Caroline Gennez (YouTube)

De Belgische minister Caroline Gennez (Vooruit) voor Ontwikkelingssamenwerking heeft voor diplomatieke spanningen gezorgd. In een interview met de krant De Morgen zei ze dat ‘volledige Palestijnse dorpen door Israëli’s van de kaart worden geveegd’. Israël is boos over die uitspraak, omdat die feitelijk niet klopt, maar de sociaaldemocrate zegt er geen spijt van te hebben. Binnenkort volgt er een gesprek met de Israëlische ambassadeur in Brussel, die Gennez’ uitspraken ‘lasterlijk’ noemt. De minister neemt haar woorden niet terug.

Belgische sloop

 “Ik ben geschokt door lasterlijke uitspraken die Caroline Gennez gedaan heeft”, schrijft de Israëlische ambassadeur in België, Idit Rosenzweig-Abu, op Twitter (thans X). Ze heeft een officiële protestbrief naar de federale regering gestuurd. In Israël zelf is de Belgische ambassadeur op het matje geroepen. De Israëlische autoriteiten vernietigen niet ‘hele dorpen’, maar willen soms een huis, terrein of ontwikkelingsproject in de betwiste gebieden neerhalen als het op illegale wijze is neergezet. Soms worden er Belgische hulpprojecten gesloopt en daar is in Brussel dan chagrijn over.

Onhoudbaar

Gennez brak in het interview een lans voor andere ontwikkelingsgebieden dan Oekraïne en begon over de Palestijnse gebieden. “Daar wordt de situatie onhoudbaar. Er worden hele dorpen van de kaart geveegd door de Israëli’s. De periodes van escalerend geweld zijn korter dan voorheen, maar wel frequenter en intenser. Daardoor krijgt de bevolking geen ruimte meer op adem te komen. Sinds begin dit jaar zijn al meer Palestijnen verwond en gedood bij geweld dan in heel het jaar 2022.”

Aanklagen

Na de boze reactie uit Israël heeft Gennez de Israëlische ambassadeur uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie. Dat zal binnenkort plaatsvinden. Verder zegt ze geen spijt te hebben van haar uitlatingen. Tegen de VRT zegt ze: “De laatste maanden zien we systematische vernielingen van infrastructuur mede gefinancierd door internationale solidariteit. Dit verdrijft hele gemeenschappen op de West Bank uit hun dorp. Een normaal leven wordt de facto onmogelijk gemaakt. We klagen dit aan, ook uit respect voor de Belgische belastingbetaler en de inspanningen van de internationale gemeenschap.”

Oud-leider

Caroline Gennez is een veterane in de Belgische politiek. Ze was jarenlang een van de kopstukken en aanvoerder van de Vlaamse sociaaldemocraten (SP.a). Onder haar leiding kwam de partij niet terug tot op het electorale niveau in de tijden van leiders als Louis Tobback en Steve Stevaert. Gennez was herhaaldelijk minister en klapte tijdens een federale formatie uit de school over wat er besproken was met koning Albert II, waardoor de formatie onder druk kwam te staan. Na een tijdje uit de politiek te zijn geweest keerde ze dit jaar terug is minister voor Ontwikkelingssamenwerking nadat partijgenote Mirjam Kitir was vertrokken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Diplomatieke rel België en Israël om uitspraak minister Ontwikkelingssamenwerking