‘Bewoners Aerdenhout weigeren Stolpersteine om ‘waardevermindering woning’

De honderdduizendste Stolperstein (foto: K. Demnig)

In Aerdenhout is ophef ontstaan nadat bewoners openlijk hebben gezegd geen Stolpersteine voor hun deur te willen. Ze vinden dat de waarde van hun woning dan zou dalen en willen dat niet. De gemeente Bloemendaal, waar het elitedorp onder valt, heeft besloten daarom geen Struikelstenen te leggen. Het messing steentje was bedoeld voor een voormalige Joodse bewoner van het huis die in de Sjoa is vermoord. Velen zijn verontwaardigd over de weigering van de huidige bewoners.

Update: de bewoners gaan toch akkoord met de Stolperstein, zie beneden.

Joods echtpaar

De Stolperstein was bedoeld voor Mathilde en Samuel Barends. Het Joodse echtpaar woonde vanaf 1932 aan de Distellaan in Aerdenhout totdat het in 1942 verplicht naar Amsterdam moest verhuizen. Een jaar later werden ze naar Westerbork gedeporteerd en later in Sobibor te worden vermoord. Jaren later vroeg de Stichting Zikaron twee struikelstenen voor hen aan, zonder te weten op weerstand te stuiten bij de huidige bewoners.

‘Niet prettig’

De eigenaren van het huis voelen zich door de confrontatie met het verleden ‘niet prettig’ bij Stolpersteine voor hun deur. Ook vinden ze dat de waarde van hun woning erdoor omlaag zou gaan. De gemeente is daarom akkoord gegaan om de steen niet te plaatsen. “Sommige dingen zijn helaas niet in een compromis te vatten,” zegt verantwoordelijk wethouder Henk Wijkhuisen spreekt van ‘een Salomonsoordeel’ en zegt het te betreuren dat er geen compromis mogelijk is.

Extra sneu

“Het gaat hier om een Joodse aanvrager en bewoners met Joodse roots, elk met hun eigen perspectief. In dit geval is er enerzijds de begrijpelijke wens om een Stolperstein te plaatsen en anderzijds de pijn van de herinnering bij de familie die plaatsing met zich meebrengt,” zegt de wethouder tegen RTVNH. Extra sneu is het dat de messing steentjes al zijn gemaakt en klaar liggen om gelegd te worden.

Historisch besef

Aanvrager is Eddy van Maarsen van de Stichting Zikaron. Zijn organisatie zet zich in om de herinnering aan vermoorde Joodse Vrijemetselaren levend te houden door Stolpersteine voor hen te leggen. Hij is het oneens met het besluit van de gemeente Bloemendaal. Tegen RTVNH spreekt hij van ‘een slappe houding’ en ‘een gebrek aan historisch besef’. Van Maarsen: “Je kunt de geschiedenis niet wegdrukken.” Ook op sociale media zijn velen verontwaardigd over het besluit.

Toch akkoord

Update: Daags na alle berichtgeving in de media over hun besluit zijn de bewoners alsnog akkoord gegaan met het leggen van de steen voor het echtpaar Barends. Van Maarsen: “”De familie heeft de bezwaren ingetrokken vanwege de ontstane commotie.” Hij heeft er een dubbel gevoel bij. “Dat de commotie heeft moeten leiden tot het inzicht van de familie. Dat vind ik oprecht treurig voor hen. Dat had namelijk al in een veel eerdere fase gekund.”

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Bewoners Aerdenhout weigeren Stolpersteine om ‘waardevermindering woning’