Beierse vice-minister-president in opspraak om antisemitisme
In Beieren is vice-minister-president en minister van Economische Zaken Hubert Aiwanger (Freie Wähler) in opspraak geraakt door antisemitische uitingen in het verleden, zoals opmerkingen over Joden en het maken van de Hitlergroet.
Als middelbare scholier zou hij over de schreef zijn gegaan, zo biechtte een oud-klasgenoot op tegen de ARD. De politicus wil niet reageren, maar zijn Beierse partijgenoten staan achter hem. Hij ligt extra onder vuur: volgende maand zijn er verkiezingen in Beieren. Zowel in Beieren als Berlijn wordt om opheldering gevraagd over de ‘folder-affaire’. Aiwanger regeert samen met de CSU van minister-president Markus Söder. Update: die laatste heeft laten weten dat Aiwanger aan kan blijven omdat er onvoldoende bewijs is.
Hitler citeren
Het begon allemaal met een artikel in de Süddeutsche Zeitung waarin melding gemaakt werd van een antisemitische folder die Aiwanger als gymnasiast samen met zijn broer Helmut verspreidde. In een latere uitzending van de ARD vertelde ook oud-klasgenoot Mario Bauer dat de latere politicus een antisemitisch pamflet verspreidde en dat hij de klas ooit binnenkwam en de Hitlergroet maakte. Ook citeerde hij Hitler. Op de folder stond onder meer: ‘Wie is de grootste vaderland-verrader? Eerste prijs: een vrije vlucht door de schoorsteen van Auschwitz’. Het pamflet dateert uit 1989.
‘Mensenvriend’
Op dinsdag was er crisisberaad in de Beierse regering. Waar minister-president Söder (CSU) de feiten eerder veroordeelden als ‘verachtend’ en ‘slecht’, stelde hij na afloop dat de coalitie in stand blijft. De Freie Wähler (FW), de partij van Aiwanger, staat in Beieren achter hun leider, die momenteel campagne voert voor de Landdagverkiezingen van 8 oktober. Tegen de media zei de politicus: “Ik ben noch antisemiet noch extremist, maar een democraat en mensenvriend.” Hij spreekt van jeugdzonden en dat dingen onder andere jongeren destijds anders geïnterpreteerd kunnen zijn. Hij distantieert zich niet van de voorvallen en neemt geen duidelijke stelling.
Berlijn wil opheldering
De druk op Aiwanger neemt niettemin toe, want vanuit Berlijn komt ook kritiek op zijn persoon. Daar nemen ze er geen genoegen mee dat er sprake zou zijn van een jeugdzonde. Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) zegt dat niets ‘verzwegen en vertroebeld’ mag worden en dat indien nodig alle ‘noodzakelijke consequenties’ getrokken moeten worden. Hij noemt de zaken die bekend zijn gemaakt ‘zeer deprimerend’. FDP-leider Christian Lindner vindt de beschuldigingen schokkend. Er moet dringend duidelijkheid komen en Aiwanger moet dan de nodige consequenties trekken. De bondsregering wil daarnaast meer opheldering over de zaak.
‘Niet een persoon’
“Het is een hoogst onsmakelijk verhaal,” zegt CDU-leider Friedrich Merz donderdag in de media. “Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat 17- of 18-jarige studenten in de jaren tachtig nog zoiets zouden schrijven. Het moet echt volledig worden opgehelderd.” Minister-president Söder van Beieren heeft ondertussen aangegeven dat een coalitie ‘niet mag afhangen van een persoon’. Volgens kenners hint hij daarmee op een eventueel einde van Aiwanger in zijn coalitieregering. Het is aan de man en zijn partij zelf om te bepalen wat te doen.
Reactie Joods Duitsland
Voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland stelt dat de tekst van de folder vandaag de dag niet minder verwerpelijk is, omdat de miljoenen slachtoffers van de Sjoa er op afschuwelijke wijze van walgen. In hoeverre Aiwanger op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de distributie ervan kan niet volledig worden opgehelderd, aldus Schuster. De folder kan echter niet worden afgedaan als een jeugdzonde, ‘aangezien het letterlijk de confrontatie met het nationaal-socialisme vertrapt die zo belangrijk is voor ons land’, aldus Schuster.
Lees ook:
Voorvrouw Beierse Joden zorgt voor controverse over AfD tijdens herdenking
Charlotte Knobloch, de voorzitter van de Israëlitische Cultuurgemeenschap in München en Oberbayern, heeft gezorgd voor controverse door tijdens de jaarlijkse Sjoa-herdenking haar persoonlijke mening te geven over de Alternative für Deutschland (AfD). Tijdens een rede in de landdag van Beieren wierp ze de AfD voor een ondemocratische, fascistische partij te zijn die anderen met een etnische achtergrond wegzet.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren