Journaliste Wally de Lang pakt Holocaust Literatuurprijs

Wally de Lang YouTube

De Holocaust Literatuur Prijs, een initiatief van schrijver Arnon Grunberg, gaat dit jaar naar Wally de Lang voor haar boek De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Dat is woensdagavond bekendgemaakt in praatprogramma Op1. De keuze was unaniem voor ‘de uiterst precieze studie over de twee razzia’s die aan de Februaristaking voorafgingen’. 

De Lang is gespecialiseerd in Joodse geschiedenis en schrijft al jaren over het thema. In het in februari 2021 bij Atlas Contact verschenen boek maakt ze volgens de jury ‘de grotere geschiedenis zichtbaar door zich te concentreren op de details, waarbij ze erin slaagt nauwelijks bekende feiten boven water te krijgen’.

Gedoeld wordt op De Langs ontdekking dat een deel van de Amsterdamse Joden dat werd opgepakt tijdens een van de eerste razzia’s in de hoofdstad, in 1941, later os vergast nabij concentratiekamp Mauthausen. Dat gebeurde in een geheime gaskamer in een Duits kasteel en gold als ‘experiment’ voor de latere massavernietiging die de Sjoa is gaan heten.

De Holocaust Literatuur Prijs werd in 2019 ingesteld door schrijver Arnon Grunberg nadat hij een genoegdoening had gekregen van NS voor het wegvoeren van zijn voorouders naar vernietigingskampen. De prijs wordt uitgereikt ‘voor het beste verhaal waarin de genocide door de nazi’s een rol speelt’. Het lijkt hem een goede tegenhanger van de NS Publiekprijs, die volgens hem jaarlijks naar ‘een min of meer goed boek’ gaat.

Lees ook:
Grunbergs eerste ‘Holocaust Literatuurprijs’ is voor illustrator Guida Joseph

Schrijver Arnon Grunberg heeft zijn eerste ‘Holocaust Literatuurprijs’ uitgereikt aan illustrator Guida Joseph. Hij overhandigde de onderscheiding in talkshow Op1 aan Joseph voor haar boek ‘De rode draad’. Eerder kondigde hij de prijs aan als een methode om de kennis over Sjoa in Europa te vergroten. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Journaliste Wally de Lang pakt Holocaust Literatuurprijs