Joodse studenten aan de UvA voelen zich niet veilig en buitengesloten

Klimaatbezetters tegen Israël (beeld: twitter)

Het anti-Israël-sentiment onder veel studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) speelt studenten van Joodse en Israëlische komaf parten. In hun dagelijkse leven voelen zij zich niet veilig en worden zij ook buitengesloten. Dat blijkt uit een artikel in universiteitsblad Folia, waarin verschillende ervaringen van Joodse en Israëlische studenten optekende. “Als je geen pro-Palestijnse ideologie op de UvA aanhangt, krijg je het zwaar te verduren,” zeggen ze. De UvA stelt zich volgens hen onverschillig op.

Bivakmutsen

Een anti-Israëldemonstratie in mei in een pand van de UvA schrikte de Israëlische studente Tamar Efrati (25) op toen zij zich in de bibliotheek voorbereidde op tentamens. Met name het feit dat medestudenten met bivakmutsen op scandeerden dat de UvA haar banden met ‘de Israëlische kolonisators’ moet verbreken deed haar pijn. Efrati liep met haar magen david door de hal. “Iemand met een bikvakmuts op maakte me opeens uit voor ‘vuile zionist’,” vertelt ze. “Niemand greep in of riep deze persoon tot de orde.”

Intifada

Bij het horen van ‘Intifada’ wisten Efrati en haar Joodse vrienden genoeg: ze verlieten het gebouw. “‘Het voelde heel onveilig om daar rond te lopen. Je kunt het gesprek niet aangaan, dus je gaat maar vluchten. Iedereen van mijn vriendengroep is weggegaan.” De bezetting van de hal ging nog een tijdje door totdat de UvA er zelf een einde aan maakte. De wilde actie behoort tot de vele die de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) op Nederlandse en andere West-Europese universiteiten houdt.

Gehersenspoeld

Efrati liet het er niet bij zitten en meldde zich bij de diversiteitscommissaris van universiteit en de actiegroepen Amsterdam Autonomous Coalition en UvA Rebellion. Beiden gaven niet thuis, aldus Folia. Het leverde wrevel op bij de studente, die eerder al eens een kritische vraag stelde tijdens een college over de situatie in het Midden-Oosten. De docent zei dat ze gehersenspoeld was door Israël. “Het was niet alsof ik daar met een groepje de les aan het verstoren was. Iedereen om mij heen was anti-Israël, of wist er niet zoveel vanaf. Kennelijk mag je niet meer een kritisch debat aangaan op een respectvolle manier.”

Docent promoot BDS

Verder was een professor van het vak Politieke Verantwoordelijkheid de BDS-beweging eens aan het promoten. Efrati ging het debat niet met hem aan uit angst voor een lager cijfer. Een rechtenstudent van Joodse afkomst stuurde al eens een brandbrief naar het bestuur van de UvA, waarin hij zijn zorgen kenbaar maakte en vertelde zich niet veilig te voelen. Het liefst zou hij met zijn kippa op naar de universiteit gaan, maar daarvoor voelt hij te weinig comfort. Het bestuur reageerde niet op de brief. ‘Ik wil niet eens weten wat er zou zijn gebeurd als ik mijn kippa nog droeg en langs deze menigte demonstranten was gelopen’, schrijft hij.

Oogje dicht

‘Een oproep tot een Intifada, inclusief de boycotposters, is een politieke en gewelddadige actie die gericht is op het aanwakkeren van conflict en het bevorderen van geweld’, schrijft de Joodse student, die anoniem wil lijven. ‘Maar tot nu toe is er niets naar buiten gekomen vanuit de UvA, geen statement van afkeuring, helemaal niets. Iedereen zou zich veilig moeten voelen, en de universiteit zou een fijne plek moeten zijn, ongeacht afkomst, seksuele voorkeur, politieke voorkeur of gender. Het lijkt er echter op dat de UvA een oogje dichtknijpt als het om het Israëlisch-Palestijns conflict gaat’.

UvA betreurt

Folia vroeg aan de UvA om een reactie en kreeg van een woordvoerder te horen dat de beveiliging van de gebouwen is opgeschroefd en dat er extra wordt gelet op anti-Israël-uitingen. Na de korte bezettingsactie zijn er immers meerdere mails binnengekomen van mensen die zich erover beklaagden. “Ook wij waren geschrokken door de spandoeken met oproep tot boycot en de spreekkoren waarin werd opgeroepen tot een Intifada. Dat Joodse studenten zich door een impliciete oproep tot geweld niet veilig voelen begrijpen wij volkomen, en betreuren wij zeer.”

Lees ook:
Klimaatbezetters UvA ook tegen Israël, roepen op tot ‘intifada’

Tijdens de kortstondige bezetting van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door studenten die protesteerden voor het klimaat, zijn ook anti-Israëlische leuzen geroepen. Tevens werden er spandoeken opgehangen tegen Israël en werd er opgeroepen tot een intifada – opstand door Palestijnen. Zo werd het conflict tussen Israël en de Palestijnen meegenomen op een klimaatdemonstratie.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse studenten aan de UvA voelen zich niet veilig en buitengesloten