NPO overwoog Joodse serie uit te stellen om conflict Israël-Gaza

Het Mediapark in Hilversum (foto: vranzvanmaaren, wiki commons)

De leiding van de NPO heeft overwogen om een programma van de Joodse tak van de Evangelische Omroep (EO) uit testellen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat meldt De Telegraaf in een bericht. Het gaat om De weg naar Jeruzalem, waarin bekende Joodse Nederlanders vertellen over hun ervaringen met en levenslessen over Israël. Uiteindelijk is de serie toch doorgegaan. Per wet is geregeld dat er altijd Joodse programma’s te zien en horen moeten zijn op de NPO.

Geen gesprek

De vermeende ingreep kwam van boven, want de EO en de Joodse afdeling ervan twijfelden niet aan het uitzenden van de serie. De NPO-leiding overwoog na het uitbreken van de oorlog, op 7 oktober, om de serie in de koelkast te stoppen uit angst voor escalatie, aldus de krant. De leiding van de Joodse EO-afdeling heeft contact gezocht met Frederieke Leeflang, de bestuursvoorzitter van de NPO, maar die reageerde niet op een verzoek om over de kwestie in gesprek te gaan.

Laf

Volgens vicevoorzitter Hans Weijel van het Centraal Joods Overleg (CJO) is de poging om te willen ingrijpen ‘laf’ en het zoveelste voorbeeld van ’ongegronde angst’ voor escalatie door de terreuraanslag van 7 oktober. De oproep van de NPO-leiding om De weg naar Jeruzalem niet door te laten gaan is volgens Weijel een vorm van angst. “Die serie is geen politieke agitatie, maar brengt juist nuance aan. Als je je door angst voor escalatie laat leiden, kan de televisie in deze tijd de hele dag op zwart,” zegt hij tegen de krant.

Taak serieus nemen

Een woordvoerder laat weten dat de NPO haar taken zeer serieus neemt. “Het is de taak van de NPO om programma’s zo goed mogelijk te programmeren en we zijn hierover voortdurend in gesprek met de omroepen. Ook De weg naar Jeruzalem is gezien de situatie in Israël samen met de EO besproken en er is gezamenlijk besloten om het programma zoals gepland uit te zenden,” aldus de zegsman tegen De Telegraaf, dat met een opsomming komt van de vele Joodse bijeenkomsten die niet zijn doorgegaan uit angst voor escalatie.

Wettelijk geregeld

Een woordvoerder van de EO laat in een verklaring weten dat de Joodse stroming vertegenwoordigd blijft binnen het publieke bestel. “De NPO wilde in gesprek over de serie en dat gesprek is gevoerd. De gezamenlijke uitkomst was om het programma uit te zenden,” aldus de EO-woordvoerder. De Joodse programmering op de NPO is per wet geregeld. In aanloop naar het opdoeken van de Joodse Omroep – een bezuinigingsmaatregel van het kabinet Rutte II – werd door de Tweede Kamer geregeld dat er altijd Joodse programma’s op de NPO te zien en horen moeten zijn.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » NPO overwoog Joodse serie uit te stellen om conflict Israël-Gaza