Zeker 800 klachten bij NPO-ombudsman over Gibbs’ anti-Israël-uitspraken

Twitter

De ombudsman van de NPO heeft zeker achthonderd klachten binnengekregen over de uitlatingen van Op1-presentatrice Natasja Gibbs. Zij noemde eerder Israël een ‘apartheidsregime’ en kreeg in de uitzending repliek van toenmalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Nadien diende opiniemaker Jan Dijkgraaf een klacht in bij de ombudsman. Aan zijn oproep om ook te klagen is ruim gehoor gegeven. Omroep BNNVARA, die de talkshow maakt, staat achter Gibbs en stelt dat zij zich aan de journalistieke code van de NPO heeft gehouden. Ombudsman Margo Smit gaat verder met haar onderzoek.

Overschrijvers
Volgens Smit bestond 75 procent van de klachten over Gibbs uit een kopie van de oproep van Dijkgraaf. Een kwart van de klagers heeft eigenhandig een mail geschreven, waarin standpunten werden onderbouwd en van argumenten voorzien. Volgens Dijkgraaf meet de NPO met twee maten als Gibbs wegkomt met haar beweringen dat Israël een apartheidsregime zou zijn. Hij wijst naar Omroep Ongehoord Nederland (ON!), dat eerder twee keer door de ombudsman op de vingers werd getikt omdat het meningen als feiten had gepresenteerd.

‘Voldoende steun’

Volgens BNNVARA heeft Gibbs niets verkeerd gedaan, omdat zij zich aan de regels zou hebben gehouden. De omroep liet vorige week weten dat de uitlatingen van Gibbs ‘voldoende steun in feiten en actualiteit hebben’ om overeind te kunnen blijven. Aan tafel gaf Segers bovendien voldoende tegengas, aldus de omroep. Hij kreeg ‘alle ruimte om tegengeluid te laten horen: hij zette uiteen dat en waarom hij de redenering van onze programmamakers niet volgde. Hij gaf bovendien aan de opgebrachte vergelijking misplaatst te vinden en legde uit waarom. Al met al werd er in deze kwestie aan tafel een journalistiek evenwichtig gesprek gevoerd’. 

Apartheid?
Over Israël en ‘apartheid’ lopen de meningen in de wereld zeer uiteen. Mensenrechtenorganisaties spreken al een poosje over ‘apartheid’ en hebben daar ook rapporten over geschreven. Anderzijds is er de situatie in Israël zelf, die duidelijk laat zien dat minderheden in het land – dus niet de betwiste gebieden – dezelfde rechten genieten en uitoefenen als de Joodse meerderheid. Ook is Israël een volwaardige democratie. Er is dan ook geen sprake van een apartheidsregime zoals dat van Zuid-Afrika tot 1994, waar zwart en blank werden gescheiden, en de zwarte meerderheid geen rechten had.

Over het interview in Op1
Het gesprek met Segers ging over de oproep van tien fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het kabinet om harder op te treden tegen het regime in Teheran. In Iran zijn sinds september vorig jaar demonstraties aan de gang tegen het regime en zijn inmiddels circa vijfhonderd demonstranten gedood, waaronder vier jongens die zijn opgehangen. Gibbs en Moussaid haalden Israël erbij, waar volgens hen vorig jaar evenveel Palestijnen op de West Bank gedood zijn. Gibbs sprak over ‘Palestina’ en nam het woord ‘apartheidsstaat’ in de mond.

Segers nam het op voor Israël en zei: “Israël is geen apartheidsregime. Israël is een multiculturele, multi-etnische samenleving”, eraan toevoegend dat Joden, moslims, christenen en Druzen in Israël zelf dezelfde rechten genieten in de democratie die het land is. Wel gaf de politicus aan dat er problemen zijn op de betwiste West Bank. “Maar ik vind het echt misplaatst om het territoriale conflict dat daar plaatsvindt, dat daar inderdaad niet beslecht is, en waar het vredesproces de oplossing voor is, om dat te vergelijken met een regime dat tieners, twintigers ophangt omdat ze demonstreren voor vrijheid.” 

Categorie: |

Home » Zeker 800 klachten bij NPO-ombudsman over Gibbs’ anti-Israël-uitspraken