Paoskearls schrappen passages over Joden uit hun lied, met tegenzin

Poaskearls, YouTube

De zogenoemde Poaskearls uit Ootmarsum hebben verklaard de zinnen over Joden in hun liederen aan te passen. Daarop kwam vorig jaar kritiek, omdat deze een ‘antisemitische’ grond hebben. In het Twentse stadje gaan met Pasen ieder jaar acht katholieke, vrijgezelle mannen voor in een wandeling waaraan iedereen mag meedoen. Het vlögglen staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. ‘Joden , die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’, klinkt het dan. Vanaf dit jaar zal het dus anders gaan, zij het met tegenzin.

Vorig jaar sloeg rabbijn Lody van de Kamp aan op de antisemitische christelijke passages in de liederen. Hoewel hij als Twentse jongen begrip heeft voor het vlögglen, kon hij het niet begrijpen dat ver in de 21ste eeuw dit soort uitingen nog gedaan worden. Het ging om ‘Joden , die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’ maar ook om ‘‘Christus is opgestanden, al van de mensen hun handen’. Onder andere Jonet.nl pakte het nieuws over Van de Kamp en de Poaskearls op, waarna na Pasen het balletje ging rollen.

Van de Kamp maakte de gang naar bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen. Hij zocht contact met diaken Jan Kerkhof Jonkman van de parochie in Ootmarsumse, waarna voorzitter Henk Eertman van ‘de Stichting tot bevordering en instandhouding van de paasgebruiken in Ootmarsum’ erbij werd benaderd. Zelfs burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland was betrokken bij de gesprekken, zo schrijft Tubantia. Voor Cornelissen was het duidelijk: “Dit soort teksten kun je zo niet meer zingen. We hebben gezien wat de gevolgen kunnen zijn.”

Voorgesteld werd om het woord ‘Joden’ te vervangen voor het woord ‘mensen’, zodat de antisemitische connotatie in de passages zou verdwijnen. De gesprekken gingen algauw over in onderhandelingen met de Stichting, die naar het schijnt erg stroef verliepen. Eertman zegt in de krant ervan overtuigd te zijn dat de aanpassing onnodig is, omdat Ootmarsum niet anti-Joods is en Joden er in het verleden vredig en vriendschappelijk met niet-Joden zouden hebben geleefd. Het duurde uiteindelijk ruim driekwart jaar voordat de Stichting het hoofd in de schoot legde.

Volgens Eertman worden de tekstdelen aangepast, omdat ‘door publicaties in de media deze eeuwenoude traditie in een kwaad daglicht is komen te staan’. Vanaf komend Pasen zullen de Poaskearls dus niet langer ‘Joden’ zingen. Uiteraard gaat het jaarlijkse ritueel door, als vanouds. Voor Ootmarsum is het vlögglen een belangrijke gebeurtenis, niet alleen vanwege de traditie en geloofswaarde, maar ook omdat het ieder jaar duizenden bezoekers van buitenaf trekt. Van de Kamp: ‘Hopelijk kan het oude gebruik van vlöggeln in Ootmarsum nu tot in lengte van jaren doorgang vinden, zeker als oud ritueel gebruik, zonder die negatieve connotatie die heeft geleid tot de stappen waarvan wij vonden dat zij nodig waren.”

Lees meer:
Van de Kamp boos over ‘antisemitisch lied’ tijdens vlöggeln in Ootmarsum

In het Twentse stadje Ootmarsum worden sinds jaar en dag op Eerste en Tweede Paasdag liederen op straat gezongen met een ‘antisemitisch’ tekstdeel. Het stoort rabbijn Lody van de Kamp, zelf een kind van de streek, behoorlijk. In de lokale media doet hij daar nu kond van. Voor hem is de maat vol: bezoekers van de Paasrondgangen in Ootmarsum hoeven wat hem betreft niet meer te horen dat de ‘Joden met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’.


Categorie:

Home » Nieuws » Paoskearls schrappen passages over Joden uit hun lied, met tegenzin