Ollongren: gelekt memo over Israël niet echte weergave

Kajsa Ollongren, Prinsjesdag '23 (Twitter, X)

Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie heeft aangegeven dat het gelekte memo over de intenties en doeleinden van Israël in Gaza geen werkelijke weergave van de feiten is. Het memo van een medewerker van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv kwam in handen van NRC, dat er een artikel aan wijdde. Volgens het schrijven zou Israël geen einddoel hebben in de Gazastrook en geen exitstrategie hebben.

Intentie

Het ging om een defensieattaché die het memo schreef. Volgens hem is het juist de intentie van Israël om zoveel mogelijk schade aan te richten in de Gazastrook. Het IDF zou bewust aanvallen uitvoeren op civiele infrastructuur, zoals bruggen, wegen en wooncomplexen. Deze aanpak verklaart volgens hem het ‘hoge aantal doden in Gaza’ en vormt volgens critici ‘een schending van internationale verdragen en oorlogswetten’.

‘Onmogelijk doel’

Ook stelt de rapportage van de attaché, die in Israël is om onder andere de oorlog in Gaza op de voet te volgen, dat de Israëlische politieke en militaire top geen duidelijke strategie hebben. Hij stelt tevens dat de Israëlische wens om definitief af te rekenen met Hamas ‘een militair doel is dat vrijwel onmogelijk te behalen is’. Nederland roept, in tegenstelling tot Frankrijk, niet op tot een staakt-het-vuren. Als het memo waar zou zijn, dan zou de houding van Den Haag misschien onredelijk zijn, aldus NRC.

Geen faire weergave

Een dag na publicatie van het NRC-artikel kwam demissionair minister Ollongrens met een verklaring over het gelekte rapport. Het schrijven is ‘geen faire weergave van de werkelijkheid’, zei zij. Ook zegt de bewindsvrouw dat het mogelijk is dat ‘selectief uit geciteerd’ kan zijn uit het document. Ze zegt over de gang van zaken dat ‘het zo niet hoort te gaan’. Momenteel doet het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek doet naar het lekken. Mogelijk is dat een ambtsmisdrijf en kunnen ambtenaren ervoor worden vervolgd.

Over Ollongren

Jonkvrouw Kajsa Ollongren was tot 2014 topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, waarna zij naar Amsterdam vertrok om wethouder te worden. Drie jaar later keerde ze terug naar politiek Den Haag om minister van Binnenlandse Zaken te worden. Mede onder haar leiding werd het correctief referendum afgeschaft. Ollongren was enige tijd uit de running wegens ziekte, maar keerde terug als informateur en werd bij het grote publiek bekend om de affaire ‘functie elders’. Sinds 2022 is zij minister van Defensie in het inmiddels demissionaire kabinet Rutte IV.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Ollongren: gelekt memo over Israël niet echte weergave