Stichting Stolpersteine Dordrecht zit in geldnood
De Stichting Stolpersteine in Dordrecht zit in financieel zwaar weer. Zo zwaar zelfs, dat de organisatie haar activiteiten niet kan voortzetten als er geen geld bij komt. De club wil graag online verhalen maken bij de personen die op de reeds neergelegde struikelstenen in Dordrecht staan. Daar is geld voor nodig, want anders komt het er niet. De stichting wil nog twee jaar doorgaan.
Niet vergeten
In Dordrecht heeft het stichtingsbestuur in de afgelopen jaren bergen verzet: zeker 201 Stolpersteine voor meer dan vierhonderd Dordtenaren die in de Sjoa zijn vermoord zijn gelegd. Voor de zomer werden de laatste stenen in de grond geslagen voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers. Maar de stichting wil l deze mensen dus ook online een gezicht geven, zodat hun verhaal niet vergeten wordt.
Geld droogt op
Tot voor kort kwam er geld bij de Dordtse stichting binnen van familieleden of bekenden, die de aanschaf van de stenen mede financierden. “Maar we hebben onze steentjes gelegd, en daarmee is de media-aandacht die dat genereerde, geweest,” zegt voorzitter Cees Weltrevrede tegen RTV Dordrecht. Hij hoopt op nieuwe giften van particulieren of bedrijven. “Het mag allemaal, als er maar geld komt, dan kunnen we verder.”
Amerika
Het is dus de bedoeling dat de verhalen op de site van de Stichting komen. Ze vormen een bron van informatie voor historici, belangstellenden, familieleden en andere nabestaanden. “We hebben berichten gekregen van nabestaanden die nu in Amerika wonen en die op de website voor het eerst een foto van hun familie hebben gezien en er zo achter zijn gekomen wat er met hen is gebeurd. We hebben 50.000 hits per jaar op de site.”
Compleet maken
De laatste jaren wordt door de digitalisering van historische bronnen steeds meer informatie bekend over de omgekomen Joden, De stichting hoopt binnen twee jaar alle verhalen te kunnen plaatsen. Daarna wordt de site overgedragen aan het Regionaal Archief Dordrecht. Weltevreden: “Ze hebben al gezegd dat ze de site graag willen hebben, als waardevolle aanvulling op hun collectie. Maar voor het zover is willen we het eigenlijk compleet hebben”, zegt Weltrevrede. Meer informatie over Stichting is te vinden op de site.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren