Washington DC stroomt vol pro-Israël-demonstranten

March for Israel 2023 Mall DC (YouTube)

De National Mall in Washington DC heeft dinsdag zeker 300.000 pro-Israël-demonstranten mogen begroeten. Het was een van de grootste Joodse demonstratie uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De aanleiding voor de mars is de oorlog tussen Israël en Hamas. Allen maken zich zorgen over het voortbestaan van de staat Israël en de afloop van het conflict.

Veel belangstelling

Nog eens 250.000 mensen keken online naar de manifestatie via een livestream, aldus organisatoren tegen het Joodse persagentschap JTA. Andere Joodse demonstraties waar meer dan honderdduizend mensen op afkwamen, waren er onder meer in 1987 ter ondersteuning van de Sovjet-Joden en in 2002 ter ondersteuning van Israël tijdens de Tweede Intifada.

Bekende mensen

In toespraken kwam een reeks politici, acteurs, muzikanten, activisten en Amerikaanse studenten voorbij. Zij vormden een sterk front voor Israël en spraken over de opkomst van het antisemitisme sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober, en de daaropvolgende oorlog van Israël in Gaza. Veel sprekers eisten ook de veilige vrijlating van de ruim tweehonderd gijzelaars die nog steeds door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Livestream

In een livestream vanuit Jeruzalem zei de Israëlische president Isaac Herzog: “We zullen genezen, we zullen weer opstaan ​​en we zullen herbouwen.” Daarmee doelde hij mogelijk op de herbouw van de Gazastrook, die door de oorlog veel schade aan gebouwen en infrastructuur kent. De hele livestream is hieronder te zien:

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Washington DC stroomt vol pro-Israël-demonstranten