Belgische koninklijke familie bidt voor vrede in Israël en Gaza

Te Deum 15-11-2023 (VRT)

Tijdens het jaarlijkse Te Deum waarin leden van de Belgische koninklijke familie bidden voor de koning is dit keer ook gebeden voor vrede in Israël en Gaza. De nieuwe kardinaal Luc Terlinden focuste op vrede en gerechtigheid: “Zonder gerechtigheid geen vrede.” De mis werd gehouden op de Belgische Koningsdag, voorheen de Dag van de Dynastie genoemd. Onder meer prins Laurent was van de partij.

Filip afwezig

In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel kwamen koning Albert II (89), koningin Paola (86), prins Laurent en prinses Astrid samen om te bidden voor koning Filip, de huidige koning. Dat gebeurt traditiegetrouw op 15 november, Koningsdag. Naast het Te Deum voor de vorst was er ook gebed voor vrede in Israël en Gaza, en voor het oplossen van honger en leed in de wereld. Filip zelf was er niet, want de traditie stelt dat de koning zichzelf niet viert.

Rijkdom

Dialoog, respect en solidariteit zijn een antwoord antwoord op geweld, aldus aartsbisschop Terlinnen. Hij benadrukte ook het belang van gerechtigheid tussen volkeren en mensen. “Gerechtigheid tussen landen en volken begint met een eerlijke verdeling van rijkdom en natuurlijke hulpbronnen in de wereld,” zei Terlinden, die sinds een jaar aartsbisschop van Mechelen-Brussel is, en opviel tijdens het ‘nog niet toonvaste’ zingen van het Te Deum.

Opofferingen

Volgens Terlinden moeten om gerechtigheid en vrede te bereiken ook ‘opofferingen van ons eigen comfort om het te delen met anderen’ worden gedaan. “In deze gezamenlijke zoektocht naar vrede en gerechtigheid hebben religies en gelovigen ook een verantwoordelijkheid”, zei de geestelijke. “Dat begint met onderwijs en respect voor anderen, maar ook met dialoog en solidariteit.” De vier aanwezige leden van de Belgische koninklijke familie luisterden aandachtig.

Burgerlijke bijeenkomst

In de kathedraal waren ook vertegenwoordigers van de regering aanwezig. Onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD), Kamervoorzitter Éliane Tillieux (PS) en minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken woonden het Te Deum bij. Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen waren niet aanwezig. Na afloop was er een burgerlijke ceremonie in het Paleis der Natie, het Belgische parlement. Daar waren voordrachten in de zaal van de Kamer, waar de vier koningshuisleden bij waren.

Albert II

Het was opmerkelijk dat de hoogbejaarde koning Albert erbij was, omdat hij in juni nog in het ziekenhuis werd opgenomen met uitdrogingsverschijnselen en een bloedinfectie. Zijn 86-jarige vrouw Paola is slecht ter been en heeft in het verleden botten gebroken. Niettemin draaiden ze volledig mee, net als tijdens het Te Deum in dezelfde kathedraal op 21 juli. Koning Albert II wordt op 6 juni volgend jaar negentig jaar oud. Hij is de oudste van het Huis Saksen-Coburg-Gotha (of Van België) ooit. Hij regeerde van 1993 tot 2013 en is sindsdien met pensioen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Belgische koninklijke familie bidt voor vrede in Israël en Gaza